Før jeg fikk diagnosen ble jeg sendt frem og tilbake på Haukeland med magesmerter, dette har jeg hatt siden jeg fikk menstruasjonen i en alder av 15 år. Ingen tok meg alvorlig før jeg omtrent diagnoserte meg selv. Jeg ble etter ett par år henvist til operasjon og det ble funnet endometriose samt adenomyose. De sier det ikke var så mye men nok.

Jeg har i ettertid slitt veldig med smerter, dette oppsto ca 6-9 mnd etter operasjonen. Jeg måtte krype til korset og be om å få noe som hjalp mot dette. Då kom sjokket, jeg måtte prøve sprøyter som satte meg i overgangsalderen. En jente med en alder på snart 35 år ønsker absolutt ikke dette.

Jeg har valgt å være åpen om min sykdom til alle rundt meg. Dagene mine har ikke vært lette, mye smerter og humørsvingninger. Dette har gått mye ut over de som står meg nærmest.

Jeg har nå valgt å gå til det skrittet å fjerne livmoren, det har vært det tyngste valget jeg noen gang har gjort. Det har vært mye tårer og vanskelig å forstå. Jeg har ett barn og ønsket om fler har alltid vært tilstede.

Etter siste legetime på Haukeland traff jeg på en fantastisk lege som tok meg på alvor. Han skjønte min frustrasjon, og mine smerter. Det ble gjort en enighet mellom oss at jeg skulle prøve å øke sprøytene som jeg går på, til en som er tre ganger sterkere enn hva jeg prøvde før.

Håper alle er åpne og tør å snakke om dette. Endometriose er nærmest blitt en folkesykdom. Jeg hører at det er flere og flere som har akkurat det samme som meg. Å leve med sykdommen går ut over mye. Som jeg har sagt før og sier igjen, er jeg utrolig glad for at jeg endelig er blitt trodd og blitt tatt på alvor.

Det følger mye med å bli satt i kunstig overgangsalder. Alt fra hetetokter, til humørsvingninger og mye mer. Tro meg, det har vært merkbart, ikke bare hos meg men for de rundt meg også.

Det har vært tøft å stå frem med dette. Som jeg har sagt til alle, så ønsker jeg ikke sympati, men ønsker å nå frem til de som ikke har fått hjelp til faktisk å søke hjelp. Noen ganger kan det være veldig vanskelig. Det viktigste er å stå på selv om det kan være vanskelig. Jeg håper at min historie får betydning for andre som har det akkurat som meg.

Jeg har vært åpen og mottagelig for de som ønsker å snakke om dette. Jeg ønsker ingen det samme som jeg har gått igjennom. Håper dette er en sykdom som vil bli forsket mer på fremover.

Etter jeg fikk påvist endometriose fikk jeg beskjed på at dersom jeg ønsker flere barn kunne jeg prøve IVF behandling (prøverør). Nei, dette var ikke aktuelt. Første beskjed jeg fikk var at jeg måtte ned til normal BMI før jeg evt hadde fått noe som helst dekket. Ikke at det betydde noe, men selve beskjeden var tung.

Alt i alt, så må jeg få rose de som står meg nærmest som har stilt opp selv om det har vært veldig vanskelig for dem. Og for å ikke snakke om jobben, de også har vært helt utrolig behjelpelig.


FAKTA:

ENDOMETRIOSE/ADENOMYOSE

Endometriose er en medisinsk tilstand der vev av samme type som i slimhinnen i livmoren begynner å vokse forskjellige steder i kroppen. De som rammes plages med kroniske smerter, ukontrollerte blødninger og vanskeligheter med å bli gravid. Omtrent en av ti kvinner i Norge rammes.