Det kunne gitt oss en annen NM-vinner, og løpsopplegget kunne blitt helt annerledes, sier Bjørnar Sandnes Lillefosse om hva som kunne skjedd dersom Gular-løperne hadde takket ja til tilbudet.

Det foregikk et spill i kulissene i forkant av forrige helgs NM-finale på 1500 meter, der Gular-løpere ble tilbudt penger for å hjelpe Tjalve-løper Ferdinand Kvan Edman til en god tid.

Lillefosse mener hendelsen løfter noe etiske spørsmål som friidretten bør diskutere.

– Var det fair play? Det spørsmålet er aktuelt og interessant. Folk vil nok ha litt forskjellige formeninger om akkurat det, sier Lillefosse.

– De var villig til å betale

Det var forrige lørdag at NM-finalen på 1500 meter ble løpt i Stjørdal.

De tre Gular-løperne Bjørnar Sandnes Lillefosse, Mats Hauge og Eivind Trym Wikshåland var blant de kvalifiserte for finalen. Det var også Tjalve-løper Ferdinand Kvan Edman.

Lørdag morgen – noen timer før finalen – ble Wikshåland oppringt av Tjalve-trener Eirik Førde.

– De ønsket å få hjelp til en god tid, så Ferdinand (Kvan Edman) kunne komme med på rankingen til VM. Eirik (Førde) lurte på om noen i Gular var interessert i å dra ham til en god tid i finalen. Det ble aldri sagt noe om pris, men vi oppfattet det som et seriøst tilbud, forklarer Lillefosse.

Wikshåland bekrefter dette.

– Førde lurte først og fremst på om noen i Gular var villig til å løpe fort i finalen, og da spesielt med tanke på EM-kravet for Mats Hauge. Og så kom det frem at de var villig til å betale for en slags hare-jobb, sier Wikshåland.

Takket nei

Gular-gjengen vurderte tilbudet seriøst. På en side unnet de Edman å få en god tid, noe som ville økt hans sjanse for VM-billett. På en annen side ønsket de å løpe for sine egne medaljesjanser i NM-finalen.

De endte med å takke nei til tilbudet.

– Vi sa at vi ikke løper for pengene, men for medalje og best mulig plassering, sier Lillefosse.

– Jeg sa at jeg ikke var villig til å ofre meg selv i finalen mot betaling. Der ville jeg kjempe for min egen plassering, sier Wikshåland.

Det ble aldri diskutert noen konkret pris med Tjalve.

Lørdag ettermiddag ble finalen på 1500 meter gjennomført.

Edman gikk rett i tet og holdt et høyt tempo fra start. Men Orion-løper Even Brøndbo Dahl klarte å henge seg på, og på oppløpet var han sterkest og løp inn til karrierens første NM-gull.

Edman ble nummer to, knappe tre tideler bak.

Kunne blitt en annen vinner

Lillefosse tror det ville blitt et helt annet løp – og kanskje en annen norgesmester – hvis noen av Gular-løperne hadde takket ja til tilbudet fra Tjalve.

– På papiret var Ferdinand den klart beste 1500-meterløperen i feltet. Hvis han hadde hare i 900 til 1000 meter, så hadde han nok hatt adskillig større sjanse for å vinne og løpe fortere, sier Lillefosse.

– Det er en NM-finalist som tilbyr penger til en annen NM-finalist for å løpe etter en bestilling. Synes du det er fair play?

– Jeg synes vel ikke det er fair play hvis det går på bekostning av sine egne sjanser. Men samtidig følte jeg meg ikke tvunget til noen ting. Det var et fritt valg. Jeg synes ikke han spiller skittent fordi han spør om en tjeneste mot betaling. Men hvis man skal se svart-hvitt på det, så bør jo hver mann løpe for sine egne sjanser, svarer Lillefosse.

Dette sier Tjalve-treneren

For noen år siden ble kvalifiseringsreglene til internasjonale mesterskap endret. Kort fortalt ble det enda vanskeligere å klare mesterskapskravene, og flere utøvere kvalifiserer seg nå til internasjonale mesterskap via rankinglister. Nasjonale mesterskap gir mye poeng på rankinglistene.

Med andre ord: Et godt resultat i NM kan være veldig viktig for å komme seg til internasjonale mesterskap.

Det var situasjonen for Ferdinand Kvan Edman før 1500-meterfinalen.

– Vi prøvde å se om noen hadde mulighet til å dra i 600 meter, så Ferdinand slapp å dra hele veien selv. Det var det eneste vi tenkte. Poengsanking er veldig viktig, og Ferdinand var helt på vippen til VM-plass, sier Tjalve-trener Eirik Førde.

– Ser du noe problem ved at en finaleløper tilbyr penger til en annen finaleløper for å løpe etter en bestilling?

– Jeg ser problemstillingen hvis intensjonen var å betale seg til seier. Men sånn var det ikke. Min tanke var å gjøre min utøver best rustet til å komme seg videre internasjonalt. VM i Eugene er hans største mål i karrieren. Det handlet ikke om å manipulere resultatlisten, svarer Førde.

– Men løpet ville sett veldig annerledes ut hvis en Gular-løper takket ja og løp som hare?

– Ja.

– Og det tenker du er greit?

– Ja.

Han legger til:

– Det var flere i feltet som var interessert i, og hadde nytte av, å ha en fartsholder i feltet. Spesielt Ferdinand og Mats Hauge, sier Førde.

Ønsker en debatt

Lillefosse mener det er sunt med en diskusjon om ting bør gjøres på denne måten.

– At dette blir opplyst om, det tenker jeg bare er positivt. Og det er viktig å presisere at jeg ikke slakter Tjalve-gjengen for å spørre oss om dette. Men man kan spørre om det er etisk riktig. Vi må gjerne ha en debatt om det, sier Lillefosse.

Også Wikshåland poengterer at Tjalve ikke hadde noen vond hensikt med tilbudet. Han ser på dette som en ny problemstilling som følge av det nye rankingsystemet.

– Hvis det skal gå fort i et NM-løp, så bør det egentlig være opp til de enkelte løperne å samarbeide. Sånn sett bør det ikke være penger eller hare-oppdrag i et NM, sier Wikshåland.

Forbundet: – Ingen forbud mot å tilby betaling

BA har stilt Norges Friidrettsforbund en del spørsmål via e-post.

– Hva tenker forbundet om at Tjalve tilbydde penger til Gular sine løpere for å gjøre en hare-jobb i NM-finalen?

– Det er ikke uvanlig med hare i stevner og på NM, enten ved at en klubbkamerat eller en utøver fra en annen klubb hjelper til med å holde farten oppe i et løp. Det er heller ikke uvanlig at det blir betalt for fartsholder på stevner, men kanskje sjeldnere på et NM, uten at vi har oversikt over dette. World Athletics Integrity Code of Conduct har ingen forbud mot å tilby en konkurrent betaling for en «harejobb», svarer Kjetil Hildeskor, generalsekretær i forbundet.

Han skriver at forespørselen fra Tjalve ikke bryter med noen regler i norsk friidrett.

– Kommer forbundet til å følge opp denne saken på noe vis?

– Se svar på første spørsmål.

– Kjenner dere til lignende hendelser fra andre NM-løp?

– Det har flere ganger vært fartsholder i NM, men kjenner ikke konkret til om betaling for dette, svarer Hildeskor.

Hilser en debatt velkommen

Tjalve-trener Eirik Førde hilser en debatt rundt dette velkommen. Han mener at andre land legger bedre til rette for gode tider i sine nasjonale mesterskap – for eksempel ved bruk av hare.

– Det er en ny hverdag at vi er nødt til å tenke på tider under nasjonale mesterskap. Vi er nødt til å ha en diskusjon på hvilken rolle nasjonale mesterskap skal ha fremover, sier han.

Førde påpeker at det er et stort steg fra å være blant de beste utøverne i Norge til å hevde seg internasjonalt.

– Når poengene teller så mye, blir nasjonale mesterskap ekstra viktig for å ta det steget. Det er den nye hverdagen vi er nødt til å ta stilling til, sier Førde.

Gular-trener Asgeir Thomassen og Ull/Kisa-trener Hans Jørgen Borgen synes forespørselen fra Tjalve var uproblematisk.

Torsdag ble Ferdinand Kvan Edman tatt ut til VM - uten hjelp fra Gular-løperne.