Oljetank eksploderte i Sløvåg

Store mannskaper hjelper til med å få den vanskelige brannen under kontroll.

Store mannskaper hjelper til med å få den vanskelige brannen under kontroll. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Flere brannfolk har fått røykskader under slukningsarbeidet på Vest Tank sitt anlegg på Sløvåg. En person er fraktet til Haukeland. Brannen er nå slukket.

DEL

Det var en slumpoljetank som gikk i luften like før klokken 1100 torsdag formiddag. Flere vitner ringte til BA.no og fortalte om massive flammer som skjøt til værs. Røyksøylen etter brannen er synlig på flere kilometers avstand.

LES MER OM SLØVÅG-EKSPLOSJONEN:
Vitne: - Trodde det var krig
Teori: Antent gjennom rør
Hjelpen kom raskt
Oljetank eksploderte i Sløvåg

- Det ser ut til at eksplosjonen har vært stor. Det brenner godt. Flammene står høyt, sier øyenvitne Karl-Magnus Forland til BA.no. Han står på Mongstad-siden og ser brannen derfra.

- Flammene er intense, sier Christian Sylta som også ser fra Mongstadsiden.

Like før klokken 1200 forteller lensmann Henry Indrebø til BA.no at det ikke er gått liv tapt i den kraftige brannen. Åtte personer befant seg i nærheten da tanken gikk i luften, ifølge Indrebø.

- Vi har fått melding om at ingen er savnet og ingen skal heller være kommet til skade. Det er noen brannfolk som har fått i seg røyk og disse skal undersøkes av kommunelegen. Ti personer skal sjekkes, men såvidt jeg forstår dreier deg seg om ubetydelige skader, sier Indrebø.

En person er sendt til Haukeland for kontroll. Ni lokale brannfolk har fått i seg røyk, forteller Indrebø.

Brannen ble meldt slukket i 1245-tiden. Fremdeles pågår etterslukking.

- Det er flaks at ikke liv har gått tapt eller at noen er kommet alvorlig til skade, sier Indrebø til BA.no

Ifølge lensmannen er nærmeste bebyggelse om lag en kilometer unna eksplosjonsområdet, og det er foreløpig ikke snakk om å evakuere noen folk.

- Det var en stund snakk om å tømme området på grunn av den giftige røyken, men vindretningen er gunstig og foreløpig handler det om at brannen ikke sprer seg, sier Indrebø.

SPRENGSTOFF
På det samme industriområdet befinner deg seg en bedrift som produserer eksplosiver.

- Bedriften lager sprengstoff til bruk i Nordsjøen, men vi har fått melding om at den har lagret svært lite eksplosiver, sier Indrebø.

Indrebø har ingen formening om hvordan brannen startet.

Vest Tank sitt anlegg i Sløvåg ligger i Gulen kommune, vis a vis Mongstad oljeraffineri, som ligger på motsatt side av fjorden.

- Jeg har foreløpig ikke fått oversikt over situasjonen, men er på vei ut på Sløvåg nå. Jeg fikk beskjed om at det skal ha skjedd i forbindelse med vedelikehold, sier daglig leder Jostein Berland i Vest Tank til BA.no.

Bergen Brannvesen sender 21 brannfolk til Sløvåg.

- Vi sender røykdykkere, brannbåt, to snorkelbiler, og en vanntankbil, sier Jan Ove Brakstad, overbrannmester i Bergen Brannvesen.

Han forteller at mannskapene kommer fra flere stasjoner. Dessuten opprettes det lokalt redningssenter på politihuset i Bergen.

STORT ANLEGG

En stor tankbåt ved navn "Karen Knutsen" fra Knutsen OAS Shipping AS lå like ved eksplosjonsstedet, og er nå blitt flyttet vekk fra området.

- Båten lå ved kaien for å få reparert en baugpropell. Det var nokså tilfeldig at den lå der. Båten bevegde seg vekk fra området straks etter eksplosjonen på grunn av vesentlig varmeutvikling, sier befraktningssjef Jan Einar Dalsvåg fra selskapet.

- En rekke supply-båter ligger nå i området rundt ekplosjonsstedet. Flammene er mindre nå. Det er først og fremst mye røyk som kommer fra stedet, opplyser Karl-Magnus Forland til BA.no.

BISTÅR SÅ GODT DE KAN
Administrerende direktør ved nabobedriften Wergeland-Halsvik, Lars Hellandsjø, sier til BA.no at bedriften prøver å bistå slukkingsarbeidet så godt de kan.

- Vi så eksplosjonen og har iverksatt alle midler for å hjelpe til så godt vi kan. Vi har opprettet et beredskapskontor her nå, for politi, brannvesen og ambulanse, sier Hellandsjø.

Ifølge ham er flammene er på vei ned nå, men vannkanoner rettes fortsatt mot de aktuelle tankene.

Wergeland-Halsvik har evakuert alle sine ansatte og har redegjort for statusen til de fleste av disse.

- Fokuset vårt nå er på liv og helse, og vi får bare håpe at ingen er blitt skadet. Vi har redegjort for de aller fleste hos oss, men går nå grundig gjennom dette, sier Hellandsjø.

Vest Tank sin Waste and Tank Terminal i Sløvåg har status som Norges største frie terminal med 14 tanker for lagringskapasitet for væske og petroleumsprodukter på 115 000 m3.

Terminalanlegget opererer et rense-anlegg for farlig avfall fra skip og offshore, med mottak, behandling og utslipp på 175 000 m3 pr. år, heter det på Vest Tank sine hjemmesider.

Artikkeltags