Syretanken blåst i filler

Her sto en tank med syre. Bare skraprester er  igjen.

Her sto en tank med syre. Bare skraprester er igjen. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Sløvåg (BA): Tankene som eksploderte i Sløvåg i morges har forvandlet området til noe som minner om en krigsssone. BA.no har vært inne på området. Se bildene.

DEL

Brannvesenet valgte å skumlegge enda en tank på området torsdag kveld fordi de ikke klarte å kjøle den ned.

- De forsikrer seg om at det ikke skal bryte ut en ny brann, sier operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt til BA.no i 2045-tiden.

Ved 1100-tiden i dag gikk alarmen; en tank hadde eksplodert på et industriområde i Sløvågen. Deler av området sto i full fyr.

DRAMA
Når BA.no er inne på Vest Tank sitt anlegg ni timer senere, vitner vrakrester, forvridd metall og en utbrent brakke om dramatikken som utspant seg her i formiddag og ettermiddag.

Hadde vi ikke visst bedre, hadde vi trodd vi var havnet i et krigsherjet området. I tillegg til den fillesprengte tanken, minner en ekkel stank om hva som har skjedd.

Ved 2000-tiden ryker det fortsatt litt fra ruinene, men brannvesenet har kontroll og den akutte faren er over.

TA TUREN IGJEN
I hele dag har brannvesenet jobbet på branntomten.

I formiddag drev de med etterslokking, inntil brannen blusset opp igjen og et supplyskip fra Mongstad igjen måtte ta turen over fjorden.

Gjennom en vannkanon som skyter 30 000 liter vann i minuttet, kom brannen under kontroll igjen.

HVA SKJEDDE?
Brannvesenet har foreløpig ingen formening om hva som har skjedd, og Vest Tank, selskapet ville i kveld ikke si noe om årsaken eller mulig årsak.

Men BA.no snakket tidligere i dag med Arne Mjømen, styremedlem i Vest Tank.

Arbeidet på Vest Tanks anlegg likke før ulykken skjedde ikke i den brennende tanken, men utenfor.

TANKGÅRDEN
En teori er at gassen i tanken ble antent gjennom rørsystemet, mener Arne Mjømen

- Vedlikeholdsarbeidet skal, etter det jeg har fått opplyst, har blitt gjort i det vi kaller tankgården som ligger like utenfor tanken, sier Arve Mjømen, styremedlem i Vest Tank.

Mjømen kan ikke si noe om hvilket vedlikeholdsarbeid som ble gjort da brannen startet.

- Fortsatt vet jeg ikke noe om dette arbeidet, men det er sannsynlig at det ble brukt en eller annen form for varmebehandling. Om det er sveisearbeid eller noe annet, kan jeg ikke si noe om, understreker Mjømen.

Tanken som inneholder oljeavfallsprodukter fra Nordsjøen og tankbåter, skal ha vært nærmest tom.

- Men selv om tanken er tom, finnes det gasser igjen, sier Mjømen.

Hvordan arbeidet utenfor tanken kan ha antent gassen, vet en foreløpig ikke noe om, men en teori er at rørsystemet mellom tanken og tankgården ikke var tett.

Mjømen understreker at han baserer seg på den informasjonen han så langt har fått fra daglig leder i Vest Tank, Jostein Berland.

Artikkeltags