Tre tiltalt etter Sløvåg-eksplosjonen

To tanker hos Vest Tank ekploderte 24.mai 2007.

To tanker hos Vest Tank ekploderte 24.mai 2007. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Økokrim tar ut tiltale mot tre personer etter Vest Tank-ulykken. Tiltalene omfatter blant annet miljøkriminalitet og økonomisk kriminalitet.

DEL

Tidligere styreleder og tidligere daglig leder i selskapet Vest Tank (nå Alexela Sløvåg AS) er tiltalt for miljøkriminalitet.

De tre er Trond Emblem, Jostein Berland, Karl Jan Erstad.

Trond Emblem var styreleder for Vest Tank, Jostein Berland daglig leder. Karl Jan Erstad var innleid som kjemisk konsulent. Han var personen som utarbeidet prosessen for å behandle det giftige svovelavfallet. Det var denne prosessen som førte til eksplosjonen i mai 2007.

ØKONOMISK KRIMINALITET: Styrelederen er også tiltalt for økonomisk kriminalitet. En rådgiver innen kjemi er tiltalt for et tilfelle av overtredelse av forurensningsloven. I tillegg er selskapet ilagt et forelegg på 2 millioner kroner, skriver Økokrim i en pressemelding.

Tiltalene kommer etter eksplosjonen i mai 2007 som ga flere enn 200 personer i Gulen og Masfjorden helseplager som følge av utslipp av stoffer som hydrokarboner, svoveldioksid og sulfider, skriver Økokrim.

Styrelederen og daglig leder er også tiltalt for to andre tilfeller av overtredelse av forurensningsloven ved at de i perioden fra november 2006 til april 2007 foretok rensning/avsvovling av coker gasoline uten tillatelse fra Statens forurensningstilsyn og at det ble brukt tanker som ikke var godkjent for denne bruk. Dette medførte fare for liv eller helbred. Som følge av rensningen av coker gasoline har etterforskingen også avdekket en nesten-eksplosjon i januar 2007.

Statens forurensningstilsyn, Arbeidstilsynet, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern og Norges Miljøvernforbund har inngitt anmeldelse i saken. Økokrim overtok saken fra det lokale politidistriktet i slutten av november 2007.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for den daglige lederen i selskapet.

– Min klient er tiltalt for noen mindre alvorlige forhold, men han finner tiltalen uriktig og nekter skyld. Tiltalten bygger på feil faktum og det vil bli belyst i retten fra vår side, sier Elden i en kommentar til tiltalten til BA.no.

Artikkeltags