For mange kan høstferien bli lang dersom de ikke har noe å ta seg til. Den glade gjengen BA møtte torsdag hadde ikke tid til å kjede seg denne uken.

– Men jeg hadde nok kjedet meg om jeg ikke var med her, sier Feras Elfaki (10).

– Jeg hadde sikkert bare vært på ipaden, tror Ryan Ala Zarab (7).

I stedet har de to unge guttene fra Slettebakken skole deltatt på Røde Kors i Bergen sine høstferietilbud.

Bredt spekter av unge

Det betyr besøk på Vilvite, dagstur til Røde Kors-hytten Kvila i Fana, boblefotball i Åsane, i tillegg til leir på United World College i Fjaler.

Siri Oldervik i Barnas Røde Kors (Bark) i Bergen sier at behovet for gratis aktiviteter for barn og unge er enda større nå enn tidligere.

– Ferie og fritid er ting som gjerne blir nedprioritert dersom økonomien blir vanskeligere, slik mange familier i Norge opplever nå.

Hun understreker at fritids- og ferietilbudene til Røde Kors ikke utelukkende er til for vanskeligstilte eller lavinntektsfamilier.

– Vi har med oss et bredt spekter av barn og unge, fordi vi tilbyr aktiviteter med trygge voksne i gode omgivelser. Foreldrene forteller at barna gleder seg og skryter av Røde Kors-tilbudene. Mange jobber i høstferien, og er glade for at barna har noe å drive med i stedet for å sitte hjemme, sier Oldervik.

Og i Huseklepp Arena torsdag var det bare glade barn så langt øye kunne se. 23 av dem, mellom 6-12 år, samt 15 voksne spilte fotball, eller lekte seg, med eller uten store bobler rundt kroppen.

– Det var barnas eget ønske om boblefotball som gjør at vi er her i dag, og vi har hatt det kjempegøy, sier Oldervik.

– Gir mange muligheter

– Alt har vært gøy!

Feras Elfaki har problemer med å trekke frem et høydepunkt fra uken. Men han innrømmer at å ha en kompis på overnattingsbesøk også er høyt oppe på listen over kjekke ting som har skjedd denne uken.

Også Ilana Lutfi (9) kan fortelle at hun har hatt en fin uke med Barnas Røde Kors.

– Jeg har spist is og fått nye venner, sier hun med et smil, før hun løper videre med en gigantisk boble rundt kroppen.

En av dem som har lang erfaring fra Bark, og som nå har tatt steget videre til å bli en aktiv frivillig, er Leslie Nöelle Ndikumana (15). Nå er hun leder for minilederne i Røde Kors.

– Å være frivillig i Røde Kors gir meg utrolig mange muligheter, blant annet har jeg fått sommerjobb, jeg har gått på kurs og får være med på utrolig mange kjekke ting, sier hun til BA.

I Bark opplevde hun at det alltid var noe gøy å finne på, og der fikk hun mange venner.

– Det hadde ikke vært noe Bark uten de frivillige, og jeg ønsker å være med på å gi barn det samme som jeg fikk, sier 15-åringen.


«Ferie for alle»

Røde Kors har også tilbudet «Ferie for alle», hvor barn og foreldre reiser på tur i høstferien. Det er et gratistilbud i regi av Røde Kors. Opplegget har eksistert i mange år, men aldri før har det vært større pågang i en høstferie.

Over 1000 personer deltar i år. Dette er en dobling sammenlignet med normalår før pandemien, opplyser Røde Kors.