– Vi får se hva som skjer, tenkte jeg og tok en sjanse. Vi hadde så mye bær i år, sier Skålvik.

Hun delte et innlegg i Facebook-gruppen «Gratis frukt og bær i Bergen», som søsteren hadde tipset henne om. På noen timer fikk hun gitt fra seg syv-ni liter bær.

– Det er en god følelse å glede andre, og dele på overskuddene vi har.

Facebook-gruppen er for dem som ønsker å gi andre muligheten til å høste frukt og bær de selv ikke har anledning til å bruke. Folk kan også annonsere at de vil plukke for andre.

– Et fint tilbud

Skålvik forteller at hagen er barndomshjemmet hennes, og at faren på 92 år ikke kan ta vare på den lenger.

– Denne hagen er min lille lunge. Nå har min far gitt seg, og da må vi hjelpe til her.

Hun synes Facebook-gruppen var et fint tilbud for alle de som ikke har muligheten til å plante eller plukke frukt og bær i sin egen hage.

– Det er ikke alle som har et slikt tilbud, som for eksempel bor i blokker. Da kan de komme her og hente istedenfor at frukten og bærene faller på bakken, sier hun.

Tok helt av på Facebook

Skålvik sier familien har plantet mange solbærbusker, og at de har gitt mye bær. Fra bare en av buskene kunne hun plukke nesten fem kilo med solbær.

Hun gjorde et forsøk og la ut bilde av hagen på Facebook-gruppen og skrev at hun hadde masse bær.

– Annonsen tok helt av, det var så mange som viste interesse, så jeg har hatt fire personer på besøk her i dag.

Det er hun fornøyd med, og hun forteller at de også virket veldig fornøyd med å få plukke.

– De takket og tok med seg et par avleggere, og to-tre liter bær hver. Det var enten å la bærene falle på bakken, eller å spørre om noen ville komme og plukke dem, sier Skålvik.

Hun synes det var mye bær i år, og spesielt mye solbær.

Godt år for bær

Professor i økologi ved Høgskulen på Vestlandet, Stein Joar Hegland, kan bekrefte at det er mye bær i år. Han har selv plukket masse solbær fra egen hage.

– Noen plasser har det vært veldig bra med bær. Dette avhenger av flere ting, blant annet hvordan fjoråret var. Været under blomstring er viktig både for at blomstene ikke får skader, og at insektene kan gjøre jobben sin.

Han forteller at klimaendringene kan gjøre at det blir tidligere blomstring, og dermed frostskader på plantene. Dette ødelegger blomsten.

– Det har skjedd med jevne mellomrom de siste syv-åtte årene, da blir det færre bær, sier han.

God bruk av sosiale medier

Hegland synes det er kjempeflott at ressursene blir utnyttet, og at det er mer enn nok av bær til både fugler og folk.

– Frukt og bær råtner i hagen til folk som ikke har mulighet til å plukke det selv, så det er jo kjempefint hvis andre kan benytte seg av frukten og bærene.

Han synes det er et bra tiltak og en god bruk av sosiale medier. Videre tipser han folk om å fortsette å plukke bær.

– Det er forskjellige tider til forskjellige bær. En kan plukke bær langt ut på høsten, helt fremst il oktober hvis det ikke blir frost.