53 bøker på 23 år gjør Sortland til en av mest produktive barnebokforfatterne i Norge. I disse dager er Bjørn Sortland aktuell med en helt ny bokserie, og det i samarbeid med en finsk forfatter – Timo Parvela. Bokserien heter «Kepler62» og er en spenningsserie om barn som drar ut i verdensrommet for å finne en «backup» til vår egen utdøende klode.

Med seg har de fått Angry birds-illustratør Pasi Pitkänen til å illustrere alle de seks planlagte bøkene.

Hentet Sortland

Det var finske Timo Parvela som tok kontakt med bergensforfatteren.

– Han hadde hørt meg lese høyt fra en bok, og uten å forstå et eneste ord av hva jeg sa, synes han jeg leste så fint at han konkluderte med at jeg var god å skrive, sier Sortland og ler.

Parvela inviterte han til Helsinki og badstu. Der klekket de ut bokserien på seks bøker.

– Det var da Mars One-ekspedisjonen var så mye i media at jeg kom på ideen om å sende barn til andre planeter. I tillegg oppdaget de Kepler-systemet der ute, med planeter som ligger akkurat til slik at det kan være liv der ute. Det ga navnet til bokserien, forteller Sortland til BA.

Ungdommene i drar til Kepler62e, som er den planeten, som tilsynelatende er beboelig.

Mørk strek

Med Pasi Pitkänen som illustratør har den norsk-finske duoen funnet seg en sterk strek til å illustrere bøkene.

– Det er litt av hvert. En finner mangastilen hos ham, og en mørk stil fra en klode tømt for ressurser. Vi har funnet en fantastisk tegner, sier Sortland.

Historien går kort fortalt ut på at klodens barn spiller et spill, som er så vanskelig at kun et lite knippe klarer hele spillet.

Vinnerne blir invitert til å dra ut på en ekspedisjon for å finne beboelige alternativer til kloden. Over seks bøker drar en gruppe ungdommer, med to hovedkarakterer i front ut i verdensrommet. Sortland har sin karakter, mens finske Parvela har sin karakter.

Utfordrende samarbeid

Sortland innrømmer at det har vært utfordrende å samarbeide med en annen forfatter, som i tillegg ikke snakker norsk.

– Jeg har skrevet på norsk, han på finsk, der vi har fått tekstene oversatt eksternt. Det har vært en ny, men spennende måte å arbeide på, sier bergensforfatteren.

– Og dyrt?

– Ja, det har vært en dyrere produksjon enn normalt, sier Sortland.

Men forteller at han er fristet til flere slike samarbeidsprosjekt.

Eget forlag

47-åringen har gitt ut 53 bøker siden 1992. Den produktive forfatteren gir nå ut bøker på sitt eget forlag.

– Det er jo den eneste måten når en forfatter vil skifte jobb, å bli forlegger, sier han og smiler.

Han har gitt ut ni bøker på eget forlag.

– Jeg er en ekstrem nerd på bok. Jeg har full kontroll på produktet fra jeg skriver manus til boken går i trykken. Det er viktig for meg. Det var rett og slett enklere å gjøre alt selv etter hvert, sier forfatteren bak 16 bøker med kunstdetektivene.

De to første bøkene av «Kepler62» kommer ut samtidig.

Sortland og Parvela skriver tre bøker hver.

Timo Parvela selv har bare lovord om sin medforfatter.

– Bjørn er Norges Timo, og jeg er Finlands Bjørn. Vi er utrolig like i skrivestil. Vi har blant annet fantastisk humor. Samarbeidet vårt har vært sømløst og enkelt, og jeg har stor respekt for ham som forfatter, sier Parvela til BA.