Fanas utrolige ferd fra 4. divisjon til eliteserien

Fana-trener Erlend Lyssand tror laget kan overraske. – Vi er dømt nord og ned, og det er helt greit. Jeg tror vi kan kjempe om å komme med i sluttspillet, sier han.

Fana-trener Erlend Lyssand tror laget kan overraske. – Vi er dømt nord og ned, og det er helt greit. Jeg tror vi kan kjempe om å komme med i sluttspillet, sier han. Foto:

Fana har hatt resultatfremgang i 15 av de 16 siste sesongene. Nå er de klare for sin første sesong i eliteserien.

DEL

– Vi gleder oss enormt til det som skal skje, sier Fana-trener Erlend Lyssand.

Søndagens bortekamp mot Skrim Kongsberg blir Fana sin første eliteseriekamp noen sinne. Den muligheten kommer etter en 16 år sammenhengende opptur, med gradvis bedre resultater og til sammen fire opprykk (se faktaboks).

– Det er uten tvil imponerende, sier Lyssand.

Ferden begynte i 2002

Ferden til eliteserien startet tilbake i 2002. Den gang lå Fana i 4. divisjon, hadde lite treningstid og slet med et stort frafall. 

Erik Kubon Halvorsen fikk i oppgave å hente erfaringer fra de beste lagene i landet og presentere en ny plan for Fanas håndballgruppe.

– Da jeg presenterte planen på årsmøtet var det mange som trakk på smilebåndet. Fana og håndball hørte ikke sammen. Det var nesten uhørt, sier Halvorsen i dag.

– Enkleste suksessfaktor

Han fikk likevel gehør. Klubben begynte en satsing på bedre treninger, spillerutvikling, økt trenerkompetanse og sosiale sammenkomster.

Etter hvert fikk både de yngre lagene og damelaget stadig bedre resultater. Laget rykket opp fra både 4. divisjon (2005)og 3. divisjon (2009).

– Poenget er at de var flinke til å sette ting i system. Setter du trening i system og trener mer, så er det faglig sett den enkleste suksessfaktoren, er daglig leder Hans Dankertsen sin forklaring på fremgangen i disse årene.

Solid treningskultur

I 2008 satte Fana seg et mål om å bli blant de 20 beste lagene i Norge og utvikle spillere til høyeste nivå.

Samtidig som Fana utviklet egne spillere til damelaget, kom det til spillere fra andre lag. I 2011/2012 vant klubben alle seriekampene og rykket opp til 1. divisjon.

Erlend Lyssand tok over som Fana-trener før 2014/15-sesongen. Han bygget opp en veldig god treningskultur, og Fana fortsatte å ta ytterligere steg.

I fjor var laget best, og med 39 poeng rykket de opp til eliteserien med god margin.

– Det har vært en utrolig fin reise. Utvikling av egne spillere og tilsig av de mest lovende spillerne har vært hovedfundamentet for ferden fra 4. divisjon til eliteserien, mener Halvorsen.

Tålmodighet

Dankertsen synes det er kult at Fana-damene har hatt bedre resultater i 15 av de 16 siste sesongene.

– Og det viser en annen ting: Du må ha lidenskapen til å gjøre jobben og erkjenne at ting tar tid! Den største fienden til mange idretter, spesielt lagidretter, er utålmodighet. Styret er ofte ikke tålmodig, og sportslig ledelse har i alle fall ikke mulighet til å være tålmodig lenge nok. Det er ikke bare spillerne som må utvikle seg, men også trenerne og lederne, sier Dankertsen. 

– Det er imponerende. Og vi må legge til at Fana er i riktig geografisk område og har fått masse hjelp fra naboklubbene. Det har kommet spillere fra Gneist, Fyllingen og Os, det må vi ikke glemme. Det er viktige bidrag til Fana sin suksess, ikke bare det vi har gjort internt, påpeker trener Lyssand.

Spås i bunnen

Håndballekspert Bent Svele tror Fana, Skrim Kongsberg og Rælingen blir i bunn av eliteserietabellen denne sesongen.

– Jeg tror Fana må slåss for å overleve, det er det ingen tvil om, sier Svele.

– Det kommer alltid overraskelser, og det kan like gjerne være Fana som Skrim eller Rælingen. Det som taler for Fana er at de har kontinuitet, er sultne og vil opp og frem, sier Svele.

Fana-jentene har høyere ambisjoner enn å kjempe i bunnen av tabellen.

– Jeg tror vi kan overraske litt. De fleste har tippet oss nederst, og det får vi bruke som motivasjon, sier kaptein Sofie Vinde Norum.

Fakta

Stallen: Synna Lien, Sofie Ege Grønlund – Vilde Ueland, Christine Karlsen Alver, Amalie Jøsendal, Kristine Gudbrandsen, Aurora Kjellevold Hatle, Lene Christine Kausland, Juliane Moberg Løvik, Celine Solstad, Andrea Martine Solstad, Victoria Louise Solstad, Silje Marie Selstad, Sofie Vinde Norum, Emilie Margrethe Hovden og Oda Lunne Mastad.

Spillere ut: Nejira Skrbo og Candy Jabateh.

Artikkeltags