Norge på gullsporet etter thriller

Gøteborg, Sverige 20161216.
EM håndball kvinner i Sverige. Scandinavium Gøteborg.
Semifinale Frankrike-Norge
Nora Mørk jubler etter scoring mot Frankrike.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gøteborg, Sverige 20161216. EM håndball kvinner i Sverige. Scandinavium Gøteborg. Semifinale Frankrike-Norge Nora Mørk jubler etter scoring mot Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

De norske håndballjentene vant EM-slagsmålet mot Frankrike med 20-16 etter fantastisk målvaktsspill av Silje Solberg. Nå venter Nederland i Norges 19. finalekamp.

DEL

De franske jentene kom ut i 100, og det sto 6–3 da Norge tok timeout. Nora Mørk scoret alle de norske målene i den perioden. Hun banket like godt også inn det fjerde.

Amandine Leynaud var klart beste keeper i starten av 1.-omgangen. Norge byttet ut Kari Aalvik Grimsbø etter én redning på syv skudd. Frankrike-proff Silje Solberg kom inn og gjorde det strålende. Det bidro til at Norge gikk fra 4–7 til 7–7 (Emilie Hegh Arntzen), 8–7 (Veronica Kristiansen), 9–7 (Mørk), 10–7 (Mørk) og 11–7 (Arntzen). 

Der og da snudde tendensen i kampen i løpet av få minutter. Frankrike hang kort og godt ikke med. De spilte 13 minutter i strekk uten scoring. På tampen av omgangen puttet Frankrike to ganger slik at det sto 11–9 til Norge til pause.

Målfattig

Med de to antatt beste forsvarslagene i EM på banen samtidig, måtte det nesten bli målfattig. Norge spilte så godt som på hjemmebane i Scandinavium. Arrangøren anslo at vel 6000 nordmennene var på plass. Det ga mange bjeller og langt flere halvlitere i hallen.

Søndag går Norge for sin syvende EM-tittel. Fra før er disse inne: 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 og 2014. Hele 19 finaler i EM, VM og OL er det blitt siden 1998.

Press? Etter den skuffende bronsemedaljen i Brasil-OL, kan tidenes tittelsankere i internasjonal håndball slå tilbake.

Finalefavoritt? Det kommer ikke det norske laget unna selv om mesterskapet har vært litt skranglete. Norge har to gode keepere mot Nederlands ene. Norge er vant til å vinne titler. Nederland jakter på sin første. Norge har knust Nederland i de to siste møtene i mesterskap.

Overlykkelige benkeslitere

Våre lokale håp i bergenseren Stine Skogrand og Tertnes-spiller Kjerstin Boge Solås fra Sunnfjord ble sittende på benken kampen igjennom mot Frankrike, men det la på ingen måte en demper på stemningen etterpå.

– Det går helt fint å sitte på benken når alle de som spiller gjør det så sykt bra, sier euforisk Skogrand, som fra før har et VM-gull i bagasjen. Da var det nettopp Nederland som ble slått i finalen for ett år siden. Nå blir det en ny finale mot Nederland.

– Det er nesten verre å sitte på benken enn å være med på det selv, legger hun til.

Det er Kjerstin Solås (18) – tidenes yngste mesterskapsdebutant for Norge – enig i.

– Dette er noe av det verste og beste jeg har vært med på, sier Solås til Firda og ler.

Det er ingen sure miner benketilværelsen til tross.

– Vi har alle forskjellige roller i laget. Dette er mitt andre mesterskap og Kjerstin sitt første. Vi er forberedt på at det er førsterekken som spiller mest. Når de gjør det godt, spiller de, og så får vi gjøre vårt beste fra benken. Men jeg har jo nesten ikke lyst til å se på, for det er så skummelt, sier Skogrand.

Oransje fest

I den andre semifinalen var nederlenderne overlegen mot Danmark og vant 26–22. Det sto 13–13 ved pause og ble avgjort i løpet av få minutter etter sidebytte. Nederlenderne var i VM-finalen i fjor og fikk Norge over seg i 1.-omgangen på vei til 23-31-tap. I OL-bronsekampen i august endte det med norsk 36-26-seier. Nederland ser mer robust ut nå, men fortsetter Norge å skyte like intelligent mot keeper Tess Wester, så kan de oransje få det for tøft.

Igjen. 

Artikkeltags