Dypt inne i Polen stopper bussene foran et gedigent kjøpesenter. Målet er å kjøpe inn alt man kan trenge til alle barna som er ventet på bussen om under et døgn.

Fikk gåsehud

Agnete Andersen og Julian Kristoffer Enehaug er såkalte medics om bord. Deres jobb er å sørge for at flyktningene som skal være med tilbake til Bergen er ivaretatt på best mulig måte.

Mandag ettermiddag var de på shoppingrunde med tolkene Ivan Valeaev og Ole-Jacob Abraham på slep.

– Vi har handlet 20 kosebamser og masse tegnesaker, kortspill og alt som vi tror gjør barna tryggere på reisen til Norge, sier Andersen.

Hun har nettopp fullført handlerunde nummer to der mat, drikke og litt snop har vært på listen.

– Jeg opplevde noe helt utrolig. Da vi sto i kassen og skulle betale, kom det en kvinne bort og spurte om dette skulle til Ukraina. Hun sto der med tårer i øynene og sa hun ville bidra. Så dro hun opp en tohundrelapp i zloty, som er rundt 400 norske. Jeg fikk gåsehud, forteller Agnete Andersen.

– Vi har handlet tre jakker og luer til barn vi vet trenger det når de kommer. Vi har fått beskjed at de står der over grensen til Polen uten ytterklær, sier Andersen.

Blir hjulpet over alt

Hun tenker minst mulig på det som venter ved grensen.

– Jeg vet at det er umulig å forestille seg hva som venter oss der. Jeg tenker på det når vi kommer så langt. Det er umulig å forberede seg på noe slikt, men jeg skal beholde roen og være løsningsorientert, forteller Agnete Andersen.

Hun må ta telefonen som ringer, og noen minutter senere kan en lykkelig Agnete melde tilbake:

– Fjord Line ringte. De har laget gavepose til alle som kommer, og alle får lugar. I tillegg spanderer de middag på alle flyktningene som kommer om bord. Det er helt fantastisk, sier Andersen.

Hun er rørt av det enorme engasjementet som alle har vist i forbindelse med denne turen.