– Frivillighet kan bety mye for en meningsfull fritid. Det skaper samhold, og kan være noe å se frem til for dem som er litt alene, mener sikkerhetssjef og ansvarlig for frivillige ved Fjordsteam, Morten Holvik.

I år markeres «Frivillighetens år». Samtidig kan Frivillighet Norge meddele at det har vært en nedgang i antall frivillige med ti prosent siden 2019.

BA har snakket med noen av byens festivaler om hvordan det står til med frivilligheten i byen, etter pandemien.

– En unik mulighet

I begynnelsen av august blir Bergen sentrum til et nostalgisk syn; dampbåter legger til i Vågen, veteranbiler kjører over Bryggen og den gamle trikken vil trille gjennom Møhlenpris' gater.

Fjordsteam arrangeres 4.–8. august, og det blir folkefest for barn og voksne i alle aldre.

Festivalen er utelukkende basert på frivillighet, og er helt avhengig av folk som vil bidra.

– Vi har altfor få frivillige, sier sjef for Fjordsteam, Carl Harbitz-Rasmussen, som mener det er en fantastisk mulighet for folk å delta.

– Det kan komme oppimot 100.000 deltakere, og Fjordsteam er med det et av Bergens største arrangement. Det er en unik mulighet til å kunne bidra til en så stor begivenhet i byen, sier Harbitz-Rasmussen til BA.

– Vi tror verdiskapningen er stor for byen og distriktet. Vi er ønsket og et familiearrangement med høy grad av historieformidling, legger Harbitz-Rasmussen til.

Ønsker du å være frivillig under Fjordsteam? Meld deg på her!

– Verdifullt å se gleden

Morten Holvik, har lang erfaring som frivillig. For han er det gleden ved å bidra til at andre har det bra, som er hovedmotivasjonen.

Han frykter frivillighet blir sett ned på, og at folk stiller spørsmål ved hvorfor man gjør gratis arbeid.

– Folk tenker kanskje at man kan gjøre mye annet på den tiden, og ser ikke helt poenget med å jobbe gratis, sier han og legger til:

– Det så mange måter å bidra på, uansett hvilken form kroppen er i eller om man har noen skavanker. Selv om frivillig arbeid ikke betaler regninger eller gir mat på bordet så er det enormt verdifullt å se gleden andre mennesker får av innsatsen som blir gjort. Det er noe vi bergensere som oftest er svært flinke på, da mange av oss er oppvokst i buekorps.

– Kan redusere ensomhet

Førsteamanuensis ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Høgskolen på Vestlandet, Roger Ekeberg Henriksen, har forsket på ensomhet og tilknytning.

Han forteller at deltakelse i frivillig arbeid kan redusere ensomhet.

– Det å være menneske innebærer å operere sammen. Når man deltar i frivillig arbeid gjør man nettopp dette, står sammen med andre og arbeider om en sak og et felles mål, sier han til BA.

Ifølge forskeren viser metastudier at frivillig arbeid har positiv effekt på depresjon, bedre opplevd helse og tilfredshet med livet.

Han mener også samholdet som oppleves i frivillig arbeid er annerledes enn det man opplever på en arbeidsplass.

– I arbeidslivet bidrar en til fellesskapet, men en får lønn i retur for innsatsen. Frivillighet er mer åpenbart uselvisk. Det styrker følelsen av å være en del av et støttende fellesskap – altså det motsatte av ensomhet.

Vennegjeng startet festival: – Et høydepunkt

Samtidig med Fjordsteam arrangeres Dragefjellet Minifestival 6. august, som også er drevet utelukkende av frivillige. Festivalen oppsto da en vennegjeng ønsket å bidra til å lage en festdag for byen.

– Vi vil gi folk en kulturell opplevelse som ikke koster skjorten, forteller festivalsjef Benjamin Knutsen.

Han mener Dragefjellet er i en heldig posisjon når det kommer til frivillighet.

– Vi er en vennegjeng med nøkkelspillere som har drevet dette fra starten av. Det har blitt et felles prosjekt som alle har tilhørighet til og er stolt over å være med på. Selv om vi jobber mye og sliter oss ut har vi det sinnssykt gøy, og for meg er det nok høydepunktet i året.

På tross av at Dragefjell-festivalen ikke har opplevd frafall av frivillige, tror Knutsen at endringer i den økonomiske situasjonen kan påvirke frivilligheten ved andre arrangement.

– Vi som driver Dragefjell-festivalen gjør det med et overskudd, fordi vi har tid og lyst. Men hvis du er overarbeidet eller skal dekke studielån i tillegg til å få inn tre-fire jobbdager i løpet av uken, hvor er gleden i å skape noe for andre da? sier han til BA.

Måtte stenge frivillig-påmeldingen

Festivalsjef for Eggstockfestivalen, Marte Ådland, kan melde om et riktig godt frivillig-år.

– Vi fikk vel inn i overkant av 50 frivillige, som er en god del mer enn vi pleier. Vi måtte stenge frivillig-påmeldingen før festivalen, og det er jo luksus, sier hun.

Hun mener en grunn til at de har rekruttert så mange handler om at de har rettet markedsføringen mot aldersgruppen 15–20 år.

– Er du under 18 år er det veldig lite tilbud til deg om du ønsker festivalerfaring, så der er vi i Eggstockfestivalen i en ganske særegen situasjon.

– Frivillighet betyr alt for festivalen vår, det er motoren bak det hele, legger hun til.