Gå til sidens hovedinnhold

– Har en hårete ambisjon i vår

Slik blir våren på Litteraturhuset:

Artikkelen er over 1 år gammel

Klimakritikk og Litterturfestival med temaet «hverdag» er noe av det du kan få med deg fremover.

Daglig leder på Litteraturhuset, Kristin Helle-Valle er fornøyd med hva huset kan by på frem mot sommeren.

– Vi har en hårete ambisjon om å få smalt og bredt til å forenes og at terskelen skal være lav for å komme og høre på det som skjer her. Vi vil at alle skal være med, og at vi skal fokusere på ting som får folk til å engasjere seg, sier Helle-Valle.

Programansvarlig på Litteraturhuset, Heidi Bøhagen mener programmet er viktig.

– Vi har arrangementer med tema som klima, migrasjon og integrering, sammen med et bredt barneprogram med vårfest og persisk nyttårsaften, og vi fortsetter med slampoesien som har blitt veldig populært, sier Bøhagen.

Klimakritikk

I år har Litteraturhuset en helt ny seriesatsing som går under navnet «Klimakritikk», som skal se nærmere på den klimaengasjerte skjønnlitteraturen, og utforske om klimakrisen er med på å skape tendenslitteratur.

Bøhagen forteller at det er noe de har jobbet lenge for å få til.

– Endelig får vi fått satt det ut i livet. Klima er et omfattende spørsmål i vår tid og det er et tema som stadig flere forfattere skriver om, sier Bøhagen.

Det er forfatter og kritiker Espen Stueland som blir fast samtaleleder, og den første panelsamtalen finner sted 16. januar.

Mye på Littfest

Fra 6.–10. februar er det for andre gang duket for Bergen Internasjonale Litteraturfestival. Årets tema for festivalen er «hverdag». Festivalsjef Teresa Grøtan lover et program som kretser rundt hverdagstematikken på nye og uventede måter.

– Vi vil utforske «hverdag» fra en litterær, kunstnerisk, politisk og historisk innfallsvinkel, sier Grøtan i en pressemelding. En rekke internasjonale og nasjonale gjester, som Lars Saabye Christensen dukker opp gjennom fire dager.

Samarbeid med fengsel

Helle-Valle forteller at Litteraturhuset er en pågående festival, og at de lager en festival med mening.

– Det forplikter. Vi bygger byen, regionen og jobber på tvers av grenser, kultur og folk, sier Helle-Valle.

På festivalen presenteres et unikt samarbeid med Bergen og Bjørgvin fengsel. Der har de innsatte i fengslene det siste året skrevet tekster om festivaltemaet, om sin egen hverdag i fengslet. På festivalen kommer en av de innsatte sammen med skrivelærer og bibliotekar i fengselet for å lese tekster og snakke om hverdagen i fengsel.

Det blir også et ungdomsprogram der blant annet elever fra Rothaugen skole skal intervjue sørafrikanske Njabulo Ndebele om hvordan det var å leve i Sør-Afrika under apartheid.

Kommentarer til denne saken