Sjøforsvaret fant en fritidsbåt på havbunnen i Fensfjorden i Austreim kommune under en øvelse med KNM Olav Tryggvason tirsdag.

Politiet ble kontaktet og har fått oversendt en rapport om funnet.

Ikke gjort funn

– Vi har fått bekreftet gjennom pårørende som har gjenkjent båten på bilder som er tatt i dag, at det er Jan Rydheims båt, sier lensmann i Nordhordland, Kjell Idar Vangberg, til BA torsdag ettermiddag.

Det var BT som først meldte at det var 56-åringens båt som er funnet.

– Vi fikk oversendt dokumentasjon fra Sjøforsvaret, og har de siste dagene gjort videre undersøkelser selv. I dag har vi vært nede med kamera og dokumentert at det er den savnedes båt som er funnet, sier Vangberg.

Det er gjort søk i og rundt båten, men den savnede er ikke funnet.

– Vi kan ikke utelukke at han ligger i båten, men så langt har vi ikke funnet ham gjennom de undersøkelsene vi har gjort, sier lensmannen.

Vil gjøre nye søk

Båten ligger ifølge politiet intakt på havbunnen, men ingenting er så langt hentet ut fra vraket.

– Vi har ikke sett hvilke skader det eventuelt er på skroget, men noen av rutene i båten er pulverisert, sier Vangberg.

På grunn av dårlig vær blir det ikke gjort flere undersøkelser denne uken.

– Så fort været tillater det, vil det bli gjort nye søk etter den savnede, og etter all sannsynlighet vil båten bli hevet, tidligst over helgen, sier lensmann Vangberg til BA.

Søker med fjernstyrt ubåt

Det var i slutten av november at det ble startet en storstilt leteaksjon etter båtføreren Jan Rydheim (56). Søket ble etter hvert konsentrert i et område vest for Rongevær i Austrheim, der politiet tror båten har truffet et skjær og deretter sunket.

I midten av desember avsluttet politiet sitt søk etter den antatt omkomne mannen.

– Funnstedet er omtrent 400–500 meter fra der den gikk på et skjær. Det området den er funnet i er ikke søkt i tidligere, sier Vangberg.

Han forteller at de søkte ut fra hypoteser om hvor vraket trolig ville være, og at søkeområdet var stort og ble derfor begrenset.

– Nå har vi hatt dialog med Sjøforsvaret, som søkte i et område vi ikke har søkt i tidligere. Det var vel anvendt trening, og vi er takknemlige for hjelpen fra Sjøforsvaret, sier lensmannen.

Samtalen ble brutt

56-åringen dro fra hjemplassen Sandnessjøen i Nordland fordi han skulle selge båten i Bergen.

Da han nærmet seg Bergen snakket han med en kamerat på telefonen. Plutselig hørte vennen et dunk, og samtalen ble brutt.

Vennen kontaktet da Hovedredningssentralen, som igangsatte redningsaksjon.