Det er festivalstemning på Bergen kino, og programmet er tettpakket med filmer.

I år skal festivalen vise Anno-filmene laget av Svekon, Bergens eldste filmproduksjonsselskap som ble grunnlagt av brødrene Håkon og Sverre Sandberg i 1948. Anno-filmene er årskavalkader laget av brødrene, og ble laget på 1960-tallet. Det ble også laget en på 1980-tallet og en på 1990-tallet.

– De har vi klart å grave frem og lage en film ut av. Alle klippene er kjempebra. Det er unike klipp fra Bergen. Svekon har noen av de første bildene fra Bergen som ikke har blitt vist utenom på 1960-tallet, sier Kjetil Rye, programoperatør, hos Bergen Kino.

Håkon Sandbergs sønn, Sverre (oppkalt etter sin onkel), forteller at de under produksjonen av Anno-filmene planla at filmene skulle vises igjen i år 2000.

– Det er nok enda viktigere å vise de nå 20 år senere for å kunne se hvor mye Bergen har endret seg i løpet av 50-60 år, og for at vi ikke skal glemme hvordan det en gang var, sier han til BA.

Bakom og Vestnorsk Filmsenter

Kjetil Rye og Harald Sejersted, som er markedskonsulent hos Bergen kino, trekker også frem samarbeidet med Bakom som er et filmverksted for ungdom mellom 16 og 30 år. De skal rigge opp en green screen hvor publikum kan spille ut scener.

Under årets festival er det to kortfilmprogrammer, et fra Vestnorsk Filmsenter og et fra Bakom.

– For meg er det noe av det viktigste her i Bergen. Det at talenter får lov til å utvikle seg. At vi kan få lage nye Gunnar Vikene. Nye store regissører fra Bergen. Det er viktig at de får en form for motivasjon med å bli vist på et stort lerret, sier Sejersted.

– Og ikke minst rekruttere nytt. Det er gøy å få en anledning til på det store lerretet. For noen som har laget en film også lagt den ut på YouTube også kommer de seg ikke videre derfra, sier Rye.

Det kommer også til å bli vist minuttsfilmer laget av Bakom-medlemmer før fem filmer under filmfestivalen.

Laget for å bli sett og lyttet til på kino

Stine Tveten, daglig leder i Vestnorsk film, sier at ideen om et kortfilmprogram kommer fra et samarbeid med Bergen Kino.

– Programmet er en del av filmer som vi har støttet. De har hatt premiere i løpet av 2021. Det er en blanding av kortfilmer og kortdokumentarer. Noen av kortfilmene er ganske lange, som for eksempel Skuddene på Bergenhus som er 25 minutter lang.

– Det er profesjonelle filmskapere som har laget filmene. De er laget for å bli sett og lyttet til på kino, sier Tveten.

Det beste fra Netflix

I år er åpningsfilmen «Margrete den første».

De skal også vise Netflix-filmene «The Power of the Dog» og «Don't Look Up».

De skal blant annet også vise barnefilmene «Sing 2» og «Frøyas eventyr». Det er ikke bare nye filmer som blir vist på festivalen «Benedetta» og «Escape from New York».

BA gjør oppmerksom på at journalisten på denne saken er medlem av Bakom.