Gustav Iden (24) og Kristian Blummenfelt (27) er blant de største lokale håpene til OL i Tokyo. Oppkjøringen frem mot lekene velger de å ta i utlandet. For de må i karantene hvis de reiser inn og ut av Norge, og i karanteneperioden vil de ikke ha tilgang på basseng.

– I karantene får vi ikke svømt, og det har vi ikke råd til i månedene før OL, konstaterer landslagstrener Arild Tveiten.

Treneren understreker at det ikke er synd på hverken ham selv eller utøverne, og at han ikke vil klage for mye på koronareglene. Samtidig mener han at de norske karanteregelene gjør det vanskelig å legge OL-oppkjøringen til Norge.

– Jeg synes det er rart at det ikke er noe som helst unntak for toppidrettsutøvere. Jeg synes det er rart at Kulturdepartementet gir ekstra støtte til OL-satsingen, samtidig som regjeringen har så strenge regler at det faktisk blir umulig å forberede seg til OL hjemme i Norge, sier Tveiten til BA.

– Slår ikke heldig ut

– Vi er midt i en pandemi. Har du forståelse for at regjeringen har strenge regler?

– Selvfølgelig har vi forståelse for det. Jeg skal være litt forsiktig med hva jeg sier, men da vi kom til Portugal var det et av de verste landene i Europa, men det var unntak for toppidrettsutøvere. I dag har Portugal færre smittetilfeller enn i Norge, så det er ikke topputøverne som driver frem smitten. Jeg forstår at det er likhet for alle og vanskelig å gi spesialtillatelser. Men det må være lov å si at det ikke slår heldig ut for alle, sier Tveiten, som understreker at de er nøye med smittevern når de er på samlinger.

Dyrt, men fint i utlandet

Iden forklarer at de stort sett oppholder seg på treningsanlegg, og ikke har mye kontakt med andre folk når de er utenlands. Han synes det er uproblematisk å holde seg utenlands i så lang tid.

– For min del har det ikke så mye å si så lenge treningsfasilitetene er bra. Jeg tenker ikke at jeg heller skulle vært hjemme eller et annet sted. Jeg finner meg fort til rette, og så er jeg der som jeg er, sier Iden.

Både han og Blummenfelt reiste til en ny høydeleir i Sierra Nevada mandag.

– Vi er ikke så gode at vi kan ta ti dager fri fra svømming her og der på veien mot OL. Vi må gjøre forberedelsene så godt vi kan, sier Blummenfelt.

Heller ikke han ser mørkt på å være utenlands i hele OL-oppkjøringen.

– Den største ulempen er at det blir dyrere å hele tiden være på reisefot. Men det er de samme folkene jeg møter i Bergen som her, så miljømessig er det ikke så stor forskjell.

Samling i Spania

Nå er triatletene samlet i Spania. I mai reiser de på konkurranser i Japan, før de skal gjøre sine siste OL-forberedelser med konkurranser og treningssamlinger i Europa.

PS! Casper Stornes og Stine Dale er også OL-aktuelle triatleter. Stornes har nylig vært i Bergen, og Dale skal kanskje en tur hjemom før OL.