Etter å ha sittet i karantene siden 11. desember da eldstejenten Ane Svare-Lie (13) fikk påvist korona med omikron-varianten, har én etter én i familien Svare Lie på Nesttun pådratt seg sykdommen.

Da BA var på visitt ventet de svar på testen til sistemann Julie (12).

– Lillesøsteren fikk bekreftet omikron-smitte for en time siden, så det er nok ganske sikkert at sistemann også er smittet, sier Gunnlaug Svare da BA hilser på fra plenen i 20-tiden på lille julaften.

«Episenteret» i familien, Ane, fikk trolig smitten etter en korøving. Siden har det gått slag i slag.

Ikke første gang i karantene

Det er ikke første gangen denne familien har kjent på effekten av korona. I september i fjor fikk Julie påvist korona, og mens hun satt i isolasjon, måtte resten av familien sitte i karantene.

– Da var vi inne i tre uker. Reglene var strengere da, sier Gunnlaug Svare, mor i huset.

Ingen andre i familien ble smittet den gang. Det mener de forteller noe om hvor stor forskjell det er på smitteegenskapene til de ulike virusvariantene.

– Det koker over av og til

Foreldrene er begge dobbeltvaksinerte. Omikron-varianten har likevel sneket seg forbi deres vaksinesperringer, men heldigvis uten de altfor store følgene.

– Jeg har ikke merket noe, jeg har hatt influensa som har vært mange ganger verre enn dette, sier far Bård Lie.

– Ungene har vært mer og mindre dårlige. Minstemann har merket lite, mens eldstejenten er kanskje den som har kjent mest. Og Gunnlaug har det vel litt verre enn meg, oppsummerer Bård.

Ikke uventet har det til tider vært problematisk å holde husfreden i hevd når en familie på seks må holde seg innendørs.

Da gjelder det å finne på noe om kan engasjere.

– I dag har vi bakt lussekatter. Ane kunne ikke kjenne safransmaken på selve luciadagen, men nå er smakssansen tilbake. Så har vi laget julekaker og bakt brød, og bygget pepperkakehus.

– Hva gjør dere for å hindre at det koker helt over?

Det koker over av og til, det er nesten ikke til å unngå. Gutten vår Brede (8) har helt andre interesser enn søstrene sine. Han har fått lov til å sparke litt fotball i hagen siden han er ferdig med isolasjonen. Til nå har han fått ha sparkesykkelen inne, så det har jo gått varmt for seg her, sier Gunnlaug.

Internett og Netflix har også vært en befrielse.

– De snakker med venner på WhatsApp og har hatt online skoleavslutning på teams. Enda vi har et relativt stort hus der alle har rom å være på, blir det ofte stuen man samles i. Da blir det litt rot, det er dyner i sofaen og smuler på gulvet. Man blir litt sløv av å gå i pysjamas i ti dager.

Opp i det hele er det likevel flere lyspunkt. Først at de er relativt friske, men også at hele gjengen er smittet samtidig.

– Det er veldig fint at ingen blir sittende igjen i karantene alene, noe vi fryktet i starten.

– Og da kan dere gå inn i det nye året frie som fuglen?

– Ja, det kan se sånn ut. Vi forholder oss til det de forteller oss på smitteverntelefonen, og da skal hele familien være ute av isolasjon til nyttår.

Klokken 2107 kom det en SMS fra Svare til BA: «Og Julie fikk nettopp bekreftet sin PCR positiv». Da krysses fingre og tær for at ingen blir alvorlig syke.