Gå til sidens hovedinnhold

Har startet i sin nye jobb på Slottet: – Det er spennende å jobbe her

Artikkelen er over 2 år gammel

Om sommeren åpnes Slottet opp for publikum. I år med en bergenser i sjefsstolen.

4. februar i år ble det kjent at Sigurd Sverdrup Sandmo hadde fått den nyopprettede stillingen som sjef for De kongelige samlinger. Nå har han vært i jobben i noen uker og har nylig åpnet årets sommerutstilling «Dronningmøter» på Slottet.

Historien om kvinnene

I fjor var utstillingen viet kong Carl Johan, 200 år etter at han ble konge av Norge og Sverige. I år det de to dronningene Maud og Sonja som danner rammen for en utstilling.

– Arbeidet med denne sommerutstillingen var godt i gang da jeg begynte i stillingen, sier Sandmo til BA inne på Slottet.

– Det spesielle med dette prosjektet er at Slottet har samarbeidet med Den Norske Opera. Vi har fått hjelp av Operaen til å gi en leken og elegant presentasjon av denne delen av kongehusets kulturarv. Operaen, som har mye erfaring med å skape slottsaktige omgivelser og kostymer for opera og ballett, har i dette prosjektet fått arbeide med ekte kongelige drakter og ekte slottsinteriører. Det har vært inspirerende for begge parter, og vi føler vi får vist frem både Slottet og materialet på en måte som er både leken og verdig.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Blant annet er det et historisk oppdekket middagsbord i Store spisesal på Slottet. Der kan de to dronningene ta plass med kronprinsesse Märtha, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra. Utstillingens tilleggsdimensjon er åpenbar:

– Det er i aller høyeste grad en historie om førstedamer i fortid og fremtid, en slags kvinnehistorie på Slottet.

Publikumstallene på sommerutstillingene de siste årene har ligget tett opp til 40.000, i fjor var 39.752 innenfor dørene.

– Noe av siktemålet med De kongelige samlingers virksomhet, er å gi allmennheten tilgang til de kongelige eiendommer og kongehusets kulturarv. Når vi åpner Slottet for omvisninger, handler ikke det bare om å vise frem flotte saler og rom. Det handler også om å få se en institusjon som er kjernen i vårt konstitusjonelle system. For mange nordmenn er det stort å komme nær Kongens kontor, få komme inn i Statsrådsalen – for å se hvor tre norske konger har sittet og møtt regjeringen. Og dette er jo ikke fortid, men nåtid, sier Sandmo.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Har oppgradert

Så hvem er publikum på sommerutstillingene på Slottet? Oslo ellers er proppfull av turister. Det er naturlig at det er turistene som valfarter hit også.

– Vi har mange turister på Slottet, og antallet er økende, men de fleste av omvisningene våre er fremdeles på norsk, sier Sandmo.

Han vil ikke si altfor mye om sin nye arbeidshverdag i Oslo, men litt:

– Det er en spennende organisasjon å jobbe i. Kongehuset har oppgradert forvaltningen og formidlingen av kulturarven til kjernevirksomhet, og det innebærer at vi vil gi publikum økt tilgang til den kulturarven kongehuset forvalter. Det er inspirerende å få jobbe sammen med alle de andre profesjonene som jobber i Det kongelige hoff om å utvikle nye prosjekter i fellesskap – noe også årets utstilling er et eksempel på.

«Dronningmøter»

Står til 25. august.

Maud var dronning av Norge fra 1905 frem til sin død i 1938. Mellom 1938 og 1991 hadde ikke Norge noen dronning. Først da Kong Harald overtok tronen i 1991, ble Kronprinsesse Sonja Norges første dronning på 53 år

Kilde: kongehuset.no