Har tatt seg vann over hodet: – Håper at folk gir, og at helsen holder

Fylkesvaraordfører Natalia Golis og fylkesordfører Jon Askeland må hoppe i havet for årets TV-aksjon.

Fylkesvaraordfører Natalia Golis og fylkesordfører Jon Askeland må hoppe i havet for årets TV-aksjon. Foto:

– Jeg innser at vi har suksess med innsamlingen, så nå må det bli ett bad – minst!

DEL

Det sier en munter og lattermild fylkesordfører Jon Askeland til BA. Det har etter hvert begynt å gå opp for ham at «veddemålet» som er inngått med Vestlands befolkning vil gi ham en kald opplevelse.

Han og fylkesvaraordfører Natalia Golis har nemlig lovet å bade for hver 5000 kroner som kommer inn på spleis-innsamlingen de to har gående til inntekt for TV-aksjonen og WWFs arbeid for å få bukt med plast i havet.

Første 5000 passert

I forbindelse med koronapandemien er det avgjort at årets aksjon går uten bøssebærere. I stedet blir den en digital bøsseinnsamling, der spleisen til Golis og Askeland inngår. De er begge ledere for TV-aksjonens fylkeskomite i Vestland.

Og alt nå er den første 5000-grensen passert.

– Badebuksen er klar?

– Jeg har snakket med Natalia, og hun har gått med på at våtdrakt er greit.

– Litt feigt?

– Jeg må innrømme at jeg er en pingle på badetemperatur. Kanskje jeg prøver meg i bare badebukse. Jeg får se.

– Du vet at det var kuldegrader i natt?

– Jeg har registrert det, Jeg håper likevel at folk gir, og at jeg beholder helsen, sier fylkesordfører Askeland og ler.

Skal finne en fergekai og ta bilde

Når og hvor badene skal skje, er foreløpig uklart. Askeland forteller at han er en travel mann med tett program, men at han skal ut og kjøre en del i løpet av fredag. Underveis håper han å finne tid til den kalde opplevelsen – og et egnet fergeleie for sin første dukkert.

Det kan bli mange bad om pengene strømmer inn.

Og ja: Det skal dokumenteres!

– Jeg får nok få tatt bilde av det på et vis, flirer Askeland, som synes det er flott at det er en del moro ute og går i forbindelse med innsamlingen.

– Jeg var ute på et arrangement torsdag der jeg ble utfordret på å være først. Sånt er artig, sier Askeland, som ser for seg flere bad i løpet av helgen.

– Liker å være modig!

Fylkesvaraordfører Natalia Golis er ikke helt sikker på om hun har godkjent at fylkesordføreren tar på seg våtdrakt før han hiver seg uti.

– Ha-ha. Sa han virkelig det? Ja vel. Jeg får vel være fornøyd bare jeg får ham med på et bad. Jeg skal ikke ha våtdrakt, sier hun.

– Så du er en isbader?

– Slett ikke, men jeg liker å være modig. Og det skal være litt vondt, sier Golis, som er klar for så mange bad som måtte bli nødvendig ut fra summen som samles inn.

– Ta et tak i egen bakgård

Fylkesvaraordfører Golis er godt fornøyd med målet for årets TV-aksjon, og er opptatt av all oppmerksomhet utfordringen med plast i havet kan få.

– Jeg ser på sosiale medier at det er et stort engasjement, og har en mistanke om at det blir en bra sesong for TV-aksjonen, tross restriksjonene på bøssebæring. Det å hoppe i havet var en genistrek fra TV-aksjonen, sier Golis.

Fylkesvaraordføreren ser at mangel på bøssebæring tar bort noe av det sosiale rundt TV-aksjonen. Hun oppfordrer derfor folk flest til å ta et tak i egen bakgård når søndagens aksjon pågår.

– Å gå til stranden sammen er sosialt positivt. Det er også visuelt, ettersom vi kan se at det faktisk blir renere, og at vi gjør en forskjell, også lokalt, sier hun.

– Vi håper alle i Vestland vil være med i kampen mot plast i havet. Hvert bidrag nytter, sier både fylkesordfører Askeland og fylkesvaraordfører Golis.

Jon og Natalias fristelser

Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystem for mer enn 900.000 mennesker. Midlene fra aksjonen er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

Fylkesordførar Jon Askeland og fylkesvaraordførar Natalia Golis har følgende tilbud til deg som ønsker å gi et bidrag til den digitale TV-aksjonsbøssen.

  • 100 kroner: Gi opplæring til to elever i hvordan bruke mindre plast: De får lære mer om hvordan de sorterer avfallet og hvorfor plast er skadelig i naturen, og på den måten bli gode rollemodeller i lokalsamfunnet (eksempel: Vietnam).
  • 200 kroner: Som tusen takk for givergleden får du et signert takkekort fra Jon og Natalia! 200 kroner
  • 250 kroner: Ditt bidrag gjør at rundt 90 kilo plast kan hentes inn fra familiers husholdningsavfall som ellers kunne havnet i naturen (eksempel: Vietnam)
  • 500 kroner: Ditt bidrag gjør at rundt 180 kilo plast kan hentes inn fra familiers husholdningsavfall som ellers kunne havnet i naturen (eksempel: Vietnam)
  • 1000 kroner: Bli med fylkesordfører Jon, fylkesvaraordfører Natalia og Friluftsrådet ut i skjærgården til en monstervik for strandrydding og prat rundt bålpannen (NB! få plasser!)
  • 1000 kroner: Ditt bidrag gjør at rundt 360 kilo plast kan hentes inn fra familiers husholdningsavfall som ellers kunne havnet i naturen (eksempel: Vietnam)
Artikkeltags

Kommentarer til denne saken