Og at gratisbærene har vært populære, er det ingen tvil om. Det går ikke lang tid, etter at de er blitt røde, så er godsakene borte.

Enkelt budskap

Og dette er helt etter bybonden Ida Kleppes smak og idé bak «parsellhagen på kaifronten foran Bryggen.

Du finner ingen stor plakat med ...«det er bare å forsyne seg», men går du tett på alt som spirer og gror, får du med deg bybondens budskap på små grønne skilt.

«Feel free to taste whatever you like» skriver «the city farmer» – vel vitende at like mange engelskspråklige som bergensere vandrer her på Bryggesiden om sommeren.

– Den sorten bær jeg valgte gir avling stort sett hele tiden, og det er jo veldig kjekt at det kommer jordbær absolutt hele tiden.

– Det er alltid ett og annet jordbær som er på vei.

Bybonden Ida Kleppe er inne i sin tredje sesong med spiselige vekster på Bryggen.

– Til neste sommer tenker jeg prøve meg på blåbær. Gjelder bare å finne noen flotte planter. Det er jo et fantastisk blåbærår i år, og vi får håpe det kan bli like bra neste år – og da kan det fort bli en suksess på Bryggen.

Blant alt som nå vokser i de store pottene, er det noe som mer enn noe annet fanger oppmerksomheten.

– Jordskokk, forklarer Ida.

– Det er en gøy plante og jordskokk ble mye brukt i Norge, før vi fikk poteten til landet. Det er rett og slett en delikatesse og smaker helt fantastiske.

Over bakken er det bare solsikken som rager høyere, og om en uke eller to vil jordskokken stå i blomst – og da med gule blomster mye lik solsikken.

– Den dagen jeg tar jordskokkene opp av jorden, skal forbipasserende få ta del i herligheten.

Det kan være vanskelig å vite hva som er mulig og hva som vil trives på Bryggen. Ida Kleppe liker helt tiden prøve noe nytt, og denne sommeren var bla. mais en nykommer.

Har måttet vanne

– Det er faktisk kommet maiskolber, men de får stå. Det er lett å la seg lure av at maisplanten nå ser litt shabby ut, men det skyldes vinden. De har nemlig klart seg godt, og det forteller oss at vi har hatt en skikkelig varm sommer bak oss. Mais er nok helt på grensen av hva vi kan dyrke her, men det har altså gått bra.

Den varme og tørre sommeren har ført til at bybonden har måttet vanne, men det har ikke vært like enkelt å holde tritt med tørken.

– Derfor ser det hele litt shabby ut nå – og noe har visnet helt. Men urtene har trivdes hele veien.