Muséhagen er mye besøkt, og det kan en godt forstå. Og siden begynnelsen 4. mai 1898 har hagen bare blitt penere og penere, mener mange.
Hagen er fredet, men...
– At selve hagen, gartnerboligen og plantehuset er fredet – noe den ble for ti år siden, betyr ikke at alt må forbli urørt. Selve strukturen på hagen med gangveiene og bedene kan en tukle med – men selve plantene er ikke fredet, og disse må jo byttes ut med ulike mellomrom, sier Hilde Margrethe Moen Selstø som er driftsleder i den fantastisk flotte hagen.
– Se så flott lommetørkletreet er nå.
Vi er på en aldri så liten omvisning i hagen, og Hilde viser frem treet som absolutt er verdt en nærmere titt.
– Og der borte i hjørnet av hagen står altså de vi tror må være de eldste rododendronene vi kjenner i rododendronbyen Bergen, påpeker driftslederen.
– Jørgen Brunchorst, som var hagens grunnlegger, har fortalt at disse fikk han av sin stefar som hadde planteskole i Sandviken. De er trolig blitt innført i 1870. De er altså eldre enn hagen.
Det store steinbedet inn mot Universitetsmuseet viser og frem en liten godbit.
– Da styreren av Muséhagen Rolf Nordhagen i sin tid tok bort den kunstige gravhaugen, anla han et steinbed i 1927 og plantet en flerårig blomkarse som vi har glede av den dag i dag.
Nå er det like før blomstene spretter ut på «den gamle» som har formert seg og fines flere steder i steinbedet. Gullkarsen fra fjellområdene i Chile og Argentina, har dessuten blomstret hvert eneste år!
– Og når vi er første inne på alle som har vært med oss over tid, kommer vi ikke utenom det store eiketreet oppe i bakken. Det har en historie tilbake like lenge som selve hagen, og er kanskje mye eldre enn det.
Muséhagen er med andre ord full av større og mindre historier. Noen sikkert ukjente for de fleste.
Spesiell søndag
Derfor ønsker UiB å vise at Muséhagen er for alle, og gjør jubileumsmarkeringen om til en skikkelig familiesøndag. Og til alle som kanskje aldri har satt sine bein i Muséhagen, eller bare ønsker en annerledes søndagstur, sier Hilde:
– Kom innom søndag, da leverer vi det lille ekstra ...
Driftsleder Hilde forteller at det blir populære humlevandringer med barn, aktiviteter og rebuser for de yngste og voksne.
Det hele begynner kl. 1200 og så går det slag i slag med bursdagskake, organiserte vandringer og omvisninger – pluss konsert. Og så blir det flere stands.