Gå til sidens hovedinnhold

Haraldsplass åpner dørene til nytt bygg

Artikkelen er over 2 år gammel

Statsministeren og helseministeren klipper snoren.

Tirsdag klokken 10 er det offisiell åpning av det nye 14.500 kvadratmeter store nybygget til Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen.

Statsministerens egne erfaringer

På plass for å kaste glans over begivenheten er statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H). Statsministeren valgte å dele av sine egne erfaringer som pårørende ved nettopp Haraldsplass sykehus.

– Dette er mitt lokalsykehus gjennom årtier. Jeg er vokst opp med gåavstand til sykehuset, sa hun.

– Selv om dette ikke er et offentlig sykehus, er det en del det lokale sykehustilbudet og det integrerte planen i Norge for å gi gode sykehustjenester. Det å være syk og ligge på sykehus er ingen ønskesituasjon, men de aller fleste av oss vil oppleve det i løpet av livet.

Haraldsplass har i mange år har holdt til i et gammelt bygg med lange, tungvinte korridorer. Nå er dette erstattet av lyse tun og åpne fellesarealer.

– Pasientene får i hovedsakelig enerom. Jeg har vært her som pårørende og inspisert dette sykehuset noen ganger i mitt liv, og vet at det ikke var det mest praktiske som fantes – men opplevelsen har alltid vært god. Vakre omgivelser er bra når man er syk, men det som teller mest er at pasientene får god behandling. På Haraldsplass er pasientene i gode hender, konstaterte statsministeren.

 

170 sengeplasser

Bygget har kostet 723 millioner kroner og har 170 sengeplasser.

– Velkommen til et nytt bygg som er tilpasset dagens og morgendagens helsetjeneste, og takk til alle som har gjort dette mulig, sa administrerende direktør Kjerstin Fyllingen i åpningstalen tirsdag.

Avdelingene er utformet som tun, uten de klassiske, lange korridorene. Det er ikke plass til å legge pasienter på korridor. 75 prosent av rommene er enerom.

De første pasientene flyttet inn i nybygget i forrige uke.

Nybygget er spekket med nye teknologiske løsninger, blant annet en sengevaskeautomat som vasker madrasser og dyner på rommene, flyttbare monitorer, et nytt IT-system, legemiddeltraller, flyttbare monitorer og smarttelefoner til ansatte.

Det gamle sengebygget ble bygget på 70-tallet, og nærmer seg nå 50 år. De siste 15 årene har det nye bygget vært under planlegging.

– Når vi nå åpner det nye bygget, åpner vi også for nye måter å arbeide på. Ny teknologi og hvordan vi bruker den, gjør dette til mer enn et bygg, sa Fyllingen.

Haraldsplass diakonale sykehus

  • Sykehuset er eid av Haraldsplass Diakonale Stiftelse og har 900 ansatte.
  • Det er lokalsykehus for 145.000 innbyggere i bydelene Åsane, Arna, og Bergenhus, samt Samnanger, Nordhordland og Gulen.
  • Sykehuset har driftsavtale med Helse Vest.
  • Det nye bygget får 75 prosent enerom.
  • Våren 2019 starter rehabiliteringen av det gamle bygget. Den skal være ferdig høsten 2020.

Kilde: Haraldsplass.no

 

Kommentarer til denne saken