Olav Johan Rogne (23) og Andreas Eide (19) satte fredag kursen mot Sverige for en real handletur. Dit skulle de imidlertid aldri nå frem.

Til tross for at Olav hadde skiftet til nye piggdekk på BMW-en samme dag, skapte kulde, vind og snø problemer da de nådde Hardangervidda.

– Vi lå godt under fastgrensen, da vi plutselig mistet grepet på veien rett etter Dyranut. Det siste vi husker er at bilen ikke ville svinge. Så føk vi rett i autovernet, forteller Eide til BA.

Sidespeilet og bilskiltet ble revet av, fronten og siden ble skrapt opp og bulket inn, og forhjulet fikk en rift, før bilen ble slengt tilbake på veien.

– Det var veldig skummelt. Vi satt begge i sjokk etterpå, og måtte bruke litt tid på å samle oss, sier Eide, som var passasjer.


Kink i ryggen

Begge karene reagerer sterkt på at bilen bak passerte dem, uten å tilby hjelp. Brøytebilen stoppet imidlertid opp for å sjekke tilstanden.

– Det er vi takknemlige for. Brøytemannskapet sperret veien, mens vi samlet inn skilt og speil. Så anbefalte de oss å kjøre hjem igjen, forteller Eide.

Det rådet fulgte kompisene.

– Jeg fikk en kink i ryggen, så vi kjørte innom legevakten på Voss for en sjekk. Så kjørte vi hjem til Bergen. Jeg kjenner det fremdeles i ryggen, men den kommer til å bli bra igjen, sier 19-åringen.

Rogne og Eide vil gjerne dele sin erfaring, slik at andre tenker seg om to ganger før de går løs på fjellovergangene i vinterhalvåret.

– Folk må kjøre sakte, og om mulig - ta med kjetting. Det er bedre å være forsiktig en gang for mye enn en gang for lite, konstaterer Eide.

– Det har gått i ett

Eidfjord Bilberging forteller at de har hatt det travelt på Hardangervidda fredag og lørdag.

– Det har gått i ett med bergingsoppdrag. Jeg har telt syv-åtte personbiler og tre vogntog, forteller innehaver og daglig leder Bjørn Lægreid.

Mange er ikke utrustet med vinterdekk.

– Samtidig har det vært ruskevær og mye snø. Da må folk belage seg på å ta det med ro og bruke litt lengre tid. Men det er det tydeligvis ikke alle som gjør, sier Lægreid.

– Det snør og blåser fremdeles, men nå er det litt kaldere, og det er strødd. Så nå er ikke det så glatt lengre, tilføyer han.


Vogntog uten kjetting

Veitrafikksentralen har ikke fått inn meldinger om personbiler, men opplyser at flere vogntog har fått stans på fjellovergangene.

– De har kjørt på sommerdekk, uten kjettinger. Men foreløpig har de ikke sperret for annen trafikk, forteller trafikkoperatør Marianne Hove fredag ettermiddag.

Hun kan ikke understreke nok at tiden for sommerdekk på fjellet er over for i år.

– Det er snø og svært glatt.