Gå til sidens hovedinnhold

Hatten av for studentene

Det er dere vi fester vår lit til.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er to venninner som prøver å ta vare på hverandre under koronaepidemien. Vi ringer til hverandre for å holde motet oppe, og det fungerer bedre enn noen legemidler utskrevet på resept.

Morgenen 10. februar var intet unntak. Jeg fortalte henne at jeg hadde dårlig humør, og at det var vanskelig å finne motivasjon for videreutdanningen jeg holder på med. Samtaler og undervisning på zoom, erstattet ikke samvær med andre studenter og lærere i et ekte klasserom.

Hun svarte med å sende et bilde av en student i leiligheten over gaten hvor hun bor. Deretter fortalte hun at hun hadde sett vedkommende sitte i samme stolen siden august i fjor. Kun rundt juletider var studenten borte, sikkert fordi han var på ferie hjemme hos familien sin.

Nå hadde han for lengst kommet tilbake til sin ensomme post. Det anonymiserte bildet hun sendte, beveget meg. Det er klart at denne studenten i starten av sitt liv ikke er skapt for å sitte på en stol foran en datamaskin hver eneste dag og ikke oppleve noe særlig annet. Likevel gjorde han åpenbart akkurat det. Han holdt ut.

Dagen etter reiste venninnen min på jobb i Nordsjøen. Jeg unte henne det. Hun er en sosial sommerfugl av natur, og trives på ingen måte med alle restriksjonene som vi alle må leve under. På jobben får hun i det minste snakke med litt folk. Selv må jeg gå i butikken hvis jeg vil se levende mennesker. Kun en gang i uken, besøker jeg familie. Den sosiale kontakten med medmennesker, er minimal. Jeg merker det godt.

17. desember publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) resultatene fra en omfattende spørreundersøkelse om smitteverntiltak, livskvalitet og psykisk helse. Det er særlig unge og aleneboende som sliter mest. Blant studentene er én av tre ensomme, og en av fire er ikke fornøyd med livet. Heldigvis er fremtidsoptimismen høy, og særlig blant nettopp de unge. Og det er bra.

Les også

Unge betaler dyrt med sin psykiske helse

Det er nettopp de unge som akkurat nå utdanner seg som skal ta over styrespakene om noen år. Et av mange problem de vil måtte håndtere, er økonomiske, sosiale og psykiske utfordringer knyttet til unntakstilstandene som regjerer nå. De skal altså ikke bare sysle med seg og sitt, men også ta ansvar for det som skjer nå. For det vil komme etterdønninger. Selv er jeg særlig bekymret for psykisk syke, voldsutsatte kvinner og barn og rusavhengige. Oppfølgningen av dem som sviktes nå og som ikke fanges opp, vil bli viktig.

Jeg gjør derfor som min venninne Lene, og tar av meg hatten for landets skoleelever.

Det er dere vi andre fester vår lit til.

Kanskje skremmende for noen, men husk da på at livet kan gi stor mening om noen trenger deg. Er det noe koronaepidemien har lært oss, så er det at vi ikke er entall.

Les også

Gi studenter dagpenger

Les også

Jeg er bekymret for generasjonen vår

Les også

Blir studentene våre koronatapere?

Kommentarer til denne saken