– I Bergen er du vel først og fremst kjent som nyvalgt styreleder i Festspillene, spøkte avdelingsdirektør Kjell Vikenes.

I 2012 ble Magne Furuholmen operert for hjerteflimmer på Haukeland sykehus. Siden den gang har han hatt et ønske om å gi noe tilbake til hjerteavdelingen.

– Jeg har fått et helt nytt liv. Jeg ønsker med dette å vise dere at jeg er takknemlig, sier a-ha-medlemmet.

– Aldri redd for livet

Furuholmen forteller at han i 1999 ble innlagt på sykehus på grunn av hjerteflimmer, men at han etter all sannsynlighet har levd med det i ti år før han fikk diagnosen.

– Jeg trodde det var astma jeg slet med. Men da jeg fikk vite at det var hjerteflimmer, kunne jeg leve greit med det. Men det var stadig en økende tendens.

Symptomer på hjerteflimmer er rask eller uregelmessig hjerterytme, svimmelhet, pustebesvær og nedsatt yteevne. Noen kan også kjenne på en uro- og angstfølelse.

Tilstanden er hyppig forekommende, og en av de vanligste hjerterytmeforstyrrelsene i Norge. I alt regner man med at om lag 90 000 nordmenn har atrieflimmer, noe som forventes å øke i årene som kommer.

– Da jeg fikk diagnosen, var det uvanlig at unge mennesker hadde hjerteflimmer. Slik er det ikke lenger, sier Furuholmen.

Per Ivar Hoff, lege ved hjerteavdelingen og en av dem som har fulgt opp Magne Furuholmen, forteller at hjerteflimmer er noe man ser i alle aldersgrupper, men at det i de fleste tilfeller rammer middelaldrende og eldre mennesker.

– Jeg har aldri vært treningsnarkoman, men jeg har alltid vært veldig på når det gjelder jobb. Tidvis har jeg kanskje tatt på med for mye jobb også. Men jeg var aldri redd for livet, forteller Furuholmen.

Symptomfri

Han skal ha søkt hjelp flere steder i verden, blant annet i Brussel og Bordeaux. Han ville finne det beste i verden, og det var nettopp på Haukeland han fant de beste.

– Jeg var ikke redd for å ha det lenger. Det var vel kanskje det skumleste.

Siden operasjonen i 2012 har planen hans vær å gi noe til sykehuset. Men Furuholmen forteller at han ville se om operasjonen var vellykket.

I dag er han symptomfri, og kunstneren forteller at han kan jobbe mer enn noen gang.

Bildene som ble gitt til hjerteavdelingen på Haukeland laget Furuholmen sent på 90-tallet.