Med voksende mager på jobb

Mange var interesserte i å høre om ergonmisk tilrettelegging da Haukeland sykehus torsdag inviterte til lunsjmøte for gravide. Disse ti var noen av dem som viste interesse for tiltaket. FOTO: TOMMY SOLTVEDT

Mange var interesserte i å høre om ergonmisk tilrettelegging da Haukeland sykehus torsdag inviterte til lunsjmøte for gravide. Disse ti var noen av dem som viste interesse for tiltaket. FOTO: TOMMY SOLTVEDT

Artikkelen er over 2 år gammel

Haukeland sykehus tar nye grep for å holde flest mulig av de ansatte friske under svangerskapet.

DEL

Til en hver tid jobber mellom 300 og 350 gravide på Haukeland – en av landets største arbeidsplasser. Å jobbe på et sykehus er vanligvis en ekstra trygghet i en spennende tid. Helsekompetansen er aldri langt unna.

Likevel ser man også på Haukeland at noen har behov for å holde seg borte fra arbeidsplassen. Dette kan bli en betydelig utgiftspost for arbeidsgiver, En ukes sykefravær koster ifølge forskningssenteret Sintef i gjennomsnitt norske arbeidsgivere rundt 15.000 kroner. Ved å tilrettelegge for gravide, slår man to fluer i en smekk. Man hjelper gravide til å få redusert plager, samtidig som bedriften kan få store besparelser .

Ett av grepene som er gjort, er å ansette en egen bedriftsjordmor. Denne ser på tiltak som kan gjøre at den gravide skal kunne stå i jobb lengre.

Ventelister i fjor

Maren Marie Karlsen har vært bedriftsjordmor på Haukeland i tre år. Hun har såkalte «trekantsamtaler» med den gravide og avdelingsleder, hvor rettigheter og plikter blir avklart, og man forsøker å tilrettelegge for gode arbeidsdager med voksende mage.

Høsten 2017 begynte hun med lunsjmøter med grupper av gravide, der det fokuseres på ulike utfordringer og mulige løsninger som skal gjøre det enklere å fortsette i jobb.

– Vi gjennomførte tre slike møter i fjor, da var det så stor interesse at vi måtte ha ventelister. Vi har fått støtte til tre nye møter i år og håper å innføre dette som et permanent tiltak, sier Karlsen.

Torsdag ble lunsjmøtet holdt sammen med bedriftsfysioterapeut Turid Liseth Langedal. 15 gravide ansatte var tilstede for å lære om ergonomi og hjelpemidler i jobben.

Langedal forteller BA at Haukeland er en utsatt arbeidsplass, med lange distanser som krysses på hardt betonggulv, og mye høyt tempo i løpet av en arbeidsdag.

Derfor er det viktig at skotøy og stoler er gode, og at man sørger for nok muligheter til hvile i løpet av dagen.

– Vi må huske at kroppen til den gravide er ekstra utsatt for belastningskader, og at det ikke er uvesentlig hvordan vordene mødre bærer magen, sier hun.

Gjenoppfrisking

Trude Emilie Særvoll er sykepleier og gravid i 29 uke med sitt første barn.

– Det er mye belastning for beina, både med gåing og ståing. Det var fint å få en gjennoppfrisking på sittemåter og løfteteknikker. Det er vanskelig å huske disse tingene når ting skal skje fort.

Operasjonssykepleier Rosa Reyes, som har termin med sitt tredje barn 16. juli, forteller til BA at møtet var nyttig.

– Forståelse og samarbeid blant kolleger er det viktigste. Vi er få på jobben og det kan bli vanskelig med tid. Pasienter som ligger i narkose må gjerne flyttes og må vi vente på annet personal, må også operasjon vente, forteller hun.

Begge sykepleierne har fått tilpasset arbeidstid for at det skal være enklere for dem å fortsette i jobb som normalt.

Slapp senvakter

Reyes fikk begynne på operasjonsrommet senere på dagen, da morgenkvalme og operasjon ikke gikk så godt sammen.

Særvoll slipper å gå senvakter med påfølgende tidligvakter, slik at hun får tilstrekkelig hvile mellom skiftene. De to sykepleierne er tydelige på viktigheten av å gå i jobb som normalt.

– Det er viktig både for å holde kroppen i gang, og ikke minst for det sosiale, sier Reyes.

Det verste man kan gjøre er å legge seg i en seng og stirre på fire vegger, slår de fast.

Gode resultater

Tiltaket med egen jordmor for de ansatte har vært forsøkt ved flere sykehus i Norge. Jordmor og rådgiver ved Nav Arbeidslivssenter i Bergen forteller BA at det generelt er mye fravær blant gravide og at dette er noe de fokuserer på.

Hun forteller BA at resultatene av trekantsamtaler har vært gode.

– Alle prosjektene som er innført med denne systematikken viser at gravide står mellom 8-14 uker lenger i jobb enn hva de gjorde før oppfølgingen ble innført.

Ved Akerhus Universitetssykehus har et lignende prosjekt, «Gravid i jobb:)» ført til at gravide ansatte stod 12 uker lengre i jobb i 2013 enn året før. Dette har førte til en årlig besparelse på 11.5 millioner kroner, ifølge Romerikets Blad.

Artikkeltags