NRK: Sykepleiere varslet 134 ganger i år om at de hadde det for travelt

Sykepleiere ved akuttmottaket på Haukeland opplever at de har det for travelt.

Sykepleiere ved akuttmottaket på Haukeland opplever at de har det for travelt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Daniel Nicolai Guldberg (43) døde alene på akuttmottaket på Haukeland etter at ingen kom da han utløste alarmen.

DEL

– Du kan på en måte bare strekke strikken så langt før den ryker. Og det var kanskje det som skjedde i dette tilfellet, sier Hans Fredrik Iversen, verneombud for sykepleierne ved akuttmottaket på Haukeland sykehus, til NRK om dødsfallet ved akuttmottaket i oktober.

Daniel Nicolai Guldberg (43) hadde samme dag vært til fastlegen på grunn av sterke brystsmerter, hvor det ble gjort EKG-undersøkelse før han ble sendt til Haukeland universitetssykehus.

Der ble han raskt sjekket og satt til hastegrad oransje, som betyr at pasienten ikke skal vente mer enn 15 minutter på videre undersøkelser.

Mannen ble deretter innlagt på et rom alene. Gjennomgangen fra fylkeslegen viser at han i 44 minutter forsøkte å utløse alarmen på rommet for å få hjelp, uten at noen kom til.

20 minutter etter at alarmen stanset, ble 43-åringen funnet død på gulvet. Det var da gått minst halvannen time siden sist noen så til ham. Obduksjonen viste tegn på akutt hjertesvikt.

Gransking av hendelsen har ikke klart å avdekke hvem som stanset alarmen og hvorfor det ble gjort.

Fylkeslegen kaller det uforsvarlig at ikke alarmen straks ble besvart hos en så alvorlig syk pasient, og Haukeland har fått kritikk.

– Fortvilte sykepleiere

Ifølge tilsynsrapporten fra fylkeslegen var det for få sykepleiere på jobb da mannen døde, men underbemanningen var normalsituasjonen, og dagen var ikke unormalt travel, skriver NRK.

NRK har hentet tall fra Haukelands interne rapporteringssystem Synergi.

Tallene viser at antall avviksmeldinger til ledelsen om bemanning og travelhet nesten var tredoblet siden i fjor. Fra 49 varsler fra februar 2017 og ut fjoråret til 134 i årets første elleve måneder.

– Sykepleierne er kjempefortvilte, sier Karen-Anne Stordalen, foretakstillitsvalgt på Haukeland for Norsk Sykepleierforbund, til NRK.

Etter dødsfallet 15. oktober ble det satt inn strakstiltak ved akuttmottaket. Men også etter dette har det jevnlig blitt varslet om underbemanning, skriver NRK.

Ikke verre

Verneombud Iversen understreker overfor NRK at økningen i avviksmeldinger ikke betyr at situasjonen har blitt tre ganger verre. Det handler om at fokuset på å varsle har blitt større i takt med økende frustrasjon over mangel på tilstrekkelige tiltak, sier han til NRK.

Klinikkdirektør ved akuttmottaket Anne Taule understreker i en e-post til NRK at det har blitt færre dødsfall ved akuttmottaket de siste årene, til tross for en liten økning i antall pasienter og en liten økning i gjennomsnittlig hastegrad.

Artikkeltags