Håvard Haukenes måtte gi seg etter at han fikk det svært tungt med rundt en og en halv mil igjen av konkurransen.

Til tross for at løpet foregikk i Sapporo nord i Japan, i håp om at temperaturene ikke skulle være så høye som i Tokyo, var det 28 grader som ventet kappgjengerne under løpet.

Etter 30 kilometer hadde polske Dawid Tomala rykket fra og skaffet seg en god ledelse. Det var da 50 sekunder ned til Haukenes og resten av gruppen bak. Tomala holdt luken hele veien inn og kunne til slutt juble for gull.

Med én runde igjen så det ut til at det var spanske Marc Tur og tyske Jonathan Hilbert som skulle sikre sølv og bronse. Hilbert stakk imidlertid fra etter at Tur stivnet og tok sølvet. Canadiske Evan Dunfee kom fra dypet og hentet inn Tur og sikret med det bronsen. Dunfee fikk bronse i VM i 2019 på samme distanse.

Så lyst ut

Haukenes startet godt og hang med i tetgruppen. Han så svært frisk ut halvveis ut i løpet der han lå kontrollert i tetgruppen sammen med rundt 20 andre utøvere.

Men etter at de lenge så lyst ut, falt Haukenes like etter av og så svært tung ut etter 35 kilometer. Han ga seg altså like etterpå.

Verdensrekordholderen på distansen, franske Yohann Diniz, slet i store deler av løpet, og etter 25 kilometer kastet han inn håndkleet.

Haukenes fikk 7.-plass på samme distanse i OL i Rio for fem år siden. Årets OL er det siste med 50 kilometer kappgang. Øvelsen skal erstattes til OL i Paris der det også skal komme inn en øvelse for kvinner. 50 kilometer kappgang er den eneste øvelsen i OL der det ikke er en øvelse på kvinnesiden også.