Fredag heises det ukrainske flagget ved gamle rådhus i Bergen.

Flagget heises for å vise solidaritet med Ukraina og det ukrainske folk etter at landet deres ble invadert av Vladimir Putins Russland.

– I Bergen bor det mange fra Ukraina, og mange har familie der. Dette er en tung og vond tid for dem. Det er også en bekmørk dag for Europa, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Flagget heises klokken 0900.

– Bekmørk dag

Både byrådslederen og ordfører Rune Bakervik beskriver Russlands angrep på Ukraina som urettmessig, uprovosert og uansvarlig brudd på folkeretten.

– Jeg vil at alle ukrainere i Bergen, alle med ukrainsk opphav eller med familie i Ukraina skal vite at vi står bak dere. Vi fordømmer Russlands krigshandlinger på det sterkeste, sier ordfører Rune Bakervik.

– Det er en sterk og viktig sympatierklæring til det Ukrainske folk. Dette er en bekmørk dag, og Russlands uprovoserte invasjon er helt rystende, sier Bergen Høyre-leder Eivind Nævdal-Bolstad.

Han var også ute torsdag og tok til ordet for en slik flaggmarkering.

– Jeg synes det er veldig bra at Bergen følger byer verden rundt, som nå velger å heise det ukrainske flagget, sier Nævdal-Bolstad.

Tilbyr hjelp

Odrføreren og byrådslederen minner om at Bergen har ressurser til rådighet for psykososial oppfølging til dem som opplever en livskrise eller en vanskelig situasjon i forbindelse med situasjonen i Ukraina.

Livskrisehjelpen ved Bergen legevakt er Bergen kommunes tilbud til mennesker i akutte livskriser.

Tjenesten er gratis, og for alle som er i Bergen. Du trenger ingen avtale, men ring gjerne på forhånd på telefon 55 56 87 54. Du kan også møte opp direkte om du ønsker det.

Livskrisesenteret holder til i samme bygg som Bergen legevakt i Solheimsgaten 9, og er åpent kl 0830 til 2230 på hverdager, og kl 1200 til 2030 i helgene.