Fullsatt kirke tok farvel med Lyder Martin Telle

Lyder Martin Telle (57) ble gravlagt fra Kausland kirke i Sund fredag formiddag.

Lyder Martin Telle (57) ble gravlagt fra Kausland kirke i Sund fredag formiddag.

Artikkelen er over 4 år gammel

Datteren: – Du var min aller største helt, pappa.

DEL

Telle var blant de 13 som omkom i helikopterstyrten ved Turøy for to uker siden.

Klokken 1200 startet begravelsen ved Kausland kirke i Sund. I den vesle kirken ute i havgapet satt folk tett i tett for å minnes 57-åringen.

Kirken var full lenge før begravelsen startet. Andre så begravelsen ved Panorama konferansehotell via overføring. Hotellet ligger noen kilometer unna.

Telle etterlater seg kone og tre voksne barn, i tillegg til barnebarn.

Datteren beskrev pappaen sin som familiens samlingspunkt.

– Jeg leter fremdeles etter en grunn. Du fortjente aldri en slik skjebne. Jeg vet ikke om noen som smilte så fint som deg, pappa, sa datteren gråtkvalt. 

Hun fortalte om farens store musikkinteresse, hans gode biffmiddager og hans bunnløse kjærlighet for sine fire barnebarn.

– Du hadde et stort hjerte. Du var min aller største helt, pappa.

– En bauta

Prest Kjell-Asle Børnes beskrev Lyder som en bauta i familien. 

– Han hadde stor omsorg for sine kjære og forgudet sine barnebarn.

57-åringen vokste opp på Telavåg sammen med familien. 

– På kaien hos familien Telle var det fiskemottak og rikstelefon. 

Presten fremhevet at det var tre ting som var viktig for Telle: Familie, musikk og idrett.

– Han var travel, men likevel fant han tid til alle. Han var snill, omsorgsfull og kunnskapsrik, fortalte presten. 

57-åringen bodde i Sund, i havgapet bare noen mil sør for ulykkesstedet ved Turøy. Den lille kommunen har en høy andel nordsjøarbeidere som er preget av den tragiske helikopterstyrten.

Smittende latter

Linda Aase holdt minneordet for arbeidsgiver Aker Solutions.

– Det kjennes tungt å stå her på en dag som dette. Fire av våre kollegaer kom aldri hjem. Det er en tidsregning nå. Før og etter 29. april.

– Han vil bli husket for sin smittende latter. En dypt savnet venn og arbeidskollega. Vi lyser fred over ditt minne.

Positiv og sosial

Den 57-år gamle elektrikeren og feltingeniøren jobbet for Aker Solutions. Han var de siste 15 årene på utlån til Statoil som feltingeniør innenfor oppgraderinger og ferdigstillinger ved Statfjord og Gullfaks.

Lyder Martin Telle (57) mistet livet i helikopterulykken ved Turøy. Fredag tok familie, venner og kolleger farvel.

Lyder Martin Telle (57) mistet livet i helikopterulykken ved Turøy. Fredag tok familie, venner og kolleger farvel. Foto:

Torsdag ble Ole Magnar Kvamme (60) og Arild Fossedal (43) gravlagt. Fredag er det også begravelse for Kjetil Wathne (51) i Fana  og Espen Samuelsen (35) fra Os. Samuelsens familie ønsket ikke pressen tilstede.  Silje Krogsæther (32) blir gravlagt ved Bremnes kyrkje på Bømlo.

13 mistet livet

Det er nå to uker siden helikopterstyrten ved Turøy, der 13 personer mistet livet.

To av de omkomne var piloter i helikopterselskapet CHC Helikopter Service. Én var ansatt i Statoil, mens de øvrige var ansatt i Halliburton, Aker Solutions, Schlumberger, Welltec og Karsten Moholt. Det var 11 nordmenn, 1 brite og 1 italiener om bord.

Dette er den første dødsulykken med et offshorehelikopter i Norge på 19 år. I 1997 styrtet et Super Puma-helikopter med tolv om bord i Norne-ulykken.

Disse omkom i helikopterstyrten

Alt om ulykken finner du her.

Behnam Ahmadi (54) Behnam.jpeg

Fra Sandnes. Jobbet i Halliburton.

54-åringen jobbet som mekaniker i Halliburton og hadde vært i selskapet siden 1991.

Han etterlater seg tre barn og et barnebarn.

Han var ifølge VG aktiv innenfor Baha'i-miljøet i Norge.

– Han var en strålende sjel som viste mange av Baha'i-kvalitetene i praksis. Han var opptatt av å tilrettelegge for andre, og satte ikke seg selv i fokus, sier Britt Sandlie Thoresen til VG.

Otto Mikal Vasstveit (54) Vasstveit.jpg

Fra Strand. Jobbet i Halliburton.

Otto Mikal Vasstveit var en av to menn fra Strand i Rogaland som mistet livet i ulykken. Han jobbet i Halliburtons Production Enhancement (PE)-avdeling, noe han hadde gjort siden 1997.

Kommunen med 12.000 innbyggere er kommunen i landet med nest høyest andel av oljearbeidere i forhold til folketall.

– Folk her har vært preget av det som har skjedd siden det ble bekreftet i går ettermiddag at to herfra er omkommet. Allerede da ulykken ble kjent begynte folk å snakke om det kunne være noen de kjente, sier ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes (H), til Dagbladet.

Iain Andrew W. Stuart (41) Iain Andrew.jpg

Iain Andrew William Stuart (41) fra Storbritannia. Jobbet i Halliburton.

41 år gamle Iain kom fra Laurencekirk i Kincardineshire i Skottland.

Mannen som jobbet for Halliburton etterlater seg kone og to barn.

Politiet i hjemlandet har gått ut med følgende kunngjøring på vegne av familien: «Vi som en familie er knust over tapet av Iain i fredagens tragiske helikopterstyrt i Norge. Iain var en kjærlig ektemann og hengiven far til sine to barn. Han var en omsorgsfull sønn, bror, onkel og venn for mange. Vi er takknemlig for alle meldinger om støtte og gode tanker. Vi ber nå, som familie, om å få litt privatliv i denne vanskelige og triste tiden.»

Kjetil Wathne (51) KjetilWathne.jpg

Fra Bømlo, bosatt i Bergen. Jobbet i Karsten Moholt/Aker.

– Kjetils humor, trygghet og omsorg vil bli dypt savnet. Vi setter stor pris på all omsorg og omtanke fra familie, venner og kolleger. Alle som er, og har vært, involvert i redningsarbeid, etterforskning og støttearbeid fortjener en stor takk, sier Kjetil Wathnes bror, Per Wathne.

Kjetil Wathne etterlater seg samboer og fire barn. Han var bosatt i Bergen, men kom opprinnelig fra Bømlo.

– Kjetil løste alle oppgaver med dyktighet og effektivitet, og var en god kollega. Hans bortgang er et stort tap for bedriften, sier Karsten Moholt-sjef Linn Cecilie Moholt.

Kollegene kjente ham som en sindig og rolig person, med godt humør og god sans for humor. Han beskrives også som en allviter, en stor musikkelsker og en ivrig Liverpool-supporter.

Michele Vimercati (44) BA14718.jpg

Italiener bosatt Bergen. Jobbet i CHC.

Den italienske ambassaden bekrefter overfor BA at Michele Vimercati omkom i ulykken fredag.

44-åringen var en erfaren pilot, og hadde bakgrunn fra det italienske forsvaret. Han hadde over 20 års erfaring som helikopterpilot, også med oppdrag i Irak og Afghanistan.

Vimercati flyttet til Bergen i 2008. Vimercati var den første av de omkomne som blir identifisert. Han etterlater seg en samboer.

– Michele var en svært dedikert og profesjonell pilot, og ble av den grunn valgt ut til å være instruktør i selskapet. Han vil huskes som en ærlig og åpen mann med stor lidenskap yrket sitt for alt han var interessert i på fritiden, skriver CHC Helikopter Service i minneordet.

Odd Geir Turøy (54) OddGeir.jpeg

Fra Øygarden. Jobbet i Aker Solutions.

Odd Geir Turøy etterlater seg kone, tre voksne døtre og barnebarn.

Han blir beskrevet som en ivrig hjortejeger og bobilentusiast. Turøy hadde også stor lidenskap for matlaging, og tok rollen som husets kokk når han var hjemme fra Nordsjøen.

I arbeidssammenheng var han ettertraktet på riggene på grunn av sin kompetanse og sterke arbeidsmoral. 54-åringen jobbet som rørlegger på offshore-installasjoner og begynte i selskapet i 1995. De siste årene var han tilordnet Gullfaks.

Mange fra det lille lokalsamfunnet har lagt ned røde roser og andre blomster på Svelgen bro like ved ulykkesstedet. Jan Bjarte Kjelby, leder av grendelaget på Turøy, omtaler ham som «en av oss».

– Det oppleves som et sjokk å ha mistet barndomsvennen sin, sier Kjelby.

Ole Magnar Kvamme (60) OleMagnar.jpg

Fra Bergen. Jobbet i Statoil.

Selskapet skriver i en pressemelding at Kvamme hadde over ti års offshore-erfaring. Han ble ansatt i Statoil i 1988, og jobbet den siste tiden med anleggsintegritet på Snorre, Gullfaks A og Gullfaks B. Kvamme var utdannet elektrisk installatør, og etterlater seg tre voksne barn.

– Våre tanker går først og fremst til Ole Magnar Kvammes familie og nære venner, som har mistet en av sine kjære i denne forferdelige ulykken, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre i pressemeldingen.

Arild Fossedal (43) Fossedal.jpg

Fra Voss, bosatt i Bergen. Jobbet i Aker.

Arild Fossedal hadde jobbet i Aker Solutions siden 1998, og konsernsjef Luis Araujo sier i et minneord at 43-åringen var en rolig person med en herlig sans for humor. Hans pårørende beskriver 43-åringen på følgende måte:

- Arild vil bli husket som en fantastisk person, alltid snill og god med et godt humør. Han etterlater seg en sønn som betydde alt for han. Arild er oppvokst på Voss, men bodde i Bergen. Han jobbet i Aker som ingeniør i snart 18 år. Han vil bli dypt savnet av sønn, kjæreste og familie!

Fossedal etterlater seg en 17 år gammel sønn, en ekskone og en kjæreste med barn fra et tidligere forhold.

Lyder Martin Telle (57) LyderMartin.jpg

Fra Sund. Jobbet i Aker.

Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions har skrevet et minneord for de tre omkomne fra selskapet:

«Vi kommer til å savne dem alle. Vi ønsker også å gi våre kondolanser og støtte til andre bedrifter og familier som mistet personer som sto dem nær i denne forferdelige ulykken».  Han forteller at Lyders lidenskap var musikk og at han var interessert i sport. Aker Solutions beskriver ham som «en gjennomført positiv og sosial person. Han var også en mann som trivdes godt i profesjonelle og faglig kompetente miljøer, hvor han kunne konsentrere seg om selvutvikling og på å gjøre teamet så sterkt som mulig. Han etterlater seg kone og tre voksne barn, i tillegg til barnebarn»

Espen Samuelsen (35) EspenSamuelsen.png

Fra Os. Jobbet i Welltec Norway.

Selskapet skriver i en pressemelding at «Det var med stor sorg at vi fikk vite at en kollega fra vår base i Bergen var om bord i helikopteret som styrtet like før landing i Bergen»

I en uttalelse på vegne av kollegene i Welltec Norway, skriver HMS-leder Kenneth Kristiansen at Samuelsen, som var feltingeniør offshore i Welltec fra 2011, etterlater seg samboer og to barn.

«Vi kjente Espen Samuelsen som en varm person med et stort hjerte og en som det var svært lett å like. Han var en dyktig og god medarbeider som vil bli dypt savnet. I denne tid går våre tanker og medfølelse til hans familie, venner og kollegaer», heter det i uttalelsen.

Tommas Helland (50) Helland.jpg

Fra Strand. Jobbet i Halliburton.

Tommas Helland (50) var ansatt som Serviceoperatør i Halliburtons Poduction Enhancement (PE)-avdeling, og hadde ti års erfaring i selskapet. «Vi lyser fred over hans minne», skriver Halliburton Skandinavia i en pressemelding.

Knut Nesland, hovedtillitsvalgt i Halliburton for Industri Energi, sa fredag følgende: – Tankene går til de pårørende og kollegaene i selskapet.

Silje Ye Rim Veivåg Krogsæther (32) BA14715.jpg

Fra Bømlo. Bodde i Bergen. Jobbet i Schlumberger.

«Vi i Schlumberger ble veldig rystet og berørt av helikopterulykken. Tiden siden ulykken har vært brukt til å gi støtte til de nærmeste pårørende og kollegaene», opplyser selskapet til BA.

Ansatte ved selskapets kontorer i Norge og Danmark hadde i går ett minutts stillhet for å minnes de omkomne.

Kommunikasjonssjef Lianne Olsen sier følgende til BA om Krogsæther.

– Silje hadde flere utmerkede ferdigheter; hun var faglig dyktig, profesjonell og hadde svært gode personlige egenskaper. Hun fikk raskt ansvar for kundeoppfølging for Snorre- og senere Gullfaks-feltet.

Olav Bastiansen (57) Bastiansen.jpg

Fra Bergen. Jobbet i CHC Helikopter Service AS.

57-åringen førte helikopteret sammen med italienske Michele Vimercati (44).

– Vi har vært i kontakt med de pårørende til våre omkomne flygere. De har det tøft. De får nå oppfølging fra selskapet og helsepersonell, sier administrerende direktør Arne Roland i selskapet CHC Helikopter Service AS.

Han besøkte selv Bergen i helgen.

– Det er ufattelig. Det er mange fortvilte familier som ikke får sine kjære hjem. Det vi prioriterer nå, er å ta vare på dem som trenger omsorg, sier Roland.

Artikkeltags