Helse Bergen vil ikke slippe inn besøkende helt ennå

Helse Bergen åpner ikke dørene for pårørende og besøkende helt ennå, men det finnes noen unntak.

DEL

Onsdag kom det nye retningslinjer for besøkende på norske sykehus.

Der åpnes det for besøk til pasienter som er innlagt i helse- og omsorgsinstitusjoner, men Helse Bergen vil ikke åpne dørene helt ennå.

– Vi har et stort sykehus med veldig mange pårørende som vil komme på besøk til sine. Vi har et spesielt ansvar for å beskytte pasientene våre som er spesielt sårbare i forhold til smitte. Får vi smitte inn i sykehuset er det svært alvorlig og kan gå ut over helsetilbudet til hele befolkningen, sier viseadministrerende direktør ved Haukeland Universitetssykehus, Clara Gjesdal, til BA.

Alene med tvillinger

De nye reglene har ført til at det nå er ulik praksis på ulike sykehus.

Også på Ahus jobbes det med nye retningslinjer for besøkende, men her har sykehuset for eksempel åpnet for at partner kan være med på barseloppholdet (se faktaboks).

Lise Nicole Wold (27) i Bergen er gravid med tvillinger, og har ventet lenge på svar om samboeren kan være med både under og etter fødsel. Hun synes de ulike reglene er frustrerende.

– Jeg har spurt sykehuset om dette hver gang jeg har vært på kontroll, jeg har også ringt og sendt mail, men hver gang får jeg det samme svaret. Nå begynner jeg å lure på om de virkelig kommer til å åpne opp, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet.

Foto:

Hun synes det er frustrerende at det nå er ulike regler, og kjenner flere andre som er gravide med tvillinger som også venter på svar.

– Slik reglene er nå, vil min samboer bare kunne være på sykehuset i to–tre timer etter at barna er født. Vi som venter tvillinger trenger virkelig den støtten og hjelpen partner kan gi. På barsel får vi mye kunnskap og informasjon fra jordmødrene som vi trenger når vi kommer hjem og skal ta vare på to babyer, sier hun.

– Tvillinger kommer gjerne før tiden, og det kan også bli aktuelt med igangsettelse. De kan komme når som helst, og jeg begynner å bli litt stresset når det nå nærmer seg termin, sier hun.

Ulike regler på ulike sykehus

De nye retningslinjene På A-hus i Oslo åpnes det nå opp for at partner kan være med mor og barn på barselhotellet fra 2. juni. Forutsetningen er at partner er frisk og symptomfri. Også sykehuset Østfold har oppdatert sine retningslinjer.

Oslo Universitetssykehus bestemte 20. mai seg for å videreføre de strenge reglene på fødeavdelingen, men åpner for at partner kan være med på barsel hvis det med foreligger helt spesielle forhold som gjør at de bør være tilstede.

Universitetssykehuset Nord-Norge opplyser at føde- og barselavdelingene og barselhotell er stengt for alle besøkende - unntatt partner.

Verken Voss sjukehus eller Haukeland Universitetssykehus vil imidlertid åpne opp for at partner kan være med på barsel helt ennå.

Nye regler på tirsdag

De nye retningslinjene for besøkende i Helse Bergen skal være klare på tirsdag. Disse vil også inneholde regler for føde- og barselavdelingen, får BA opplyst.

Gjesdal i Helse Bergen sier til BA at pårørende må være forberedt på at det blir restriksjoner i tiden fremover.

– De nye retningslinjene kom onsdag ettermiddag, og vi må planlegge rutinene for besøk slik at det kan gjøres på en trygg og god måte. Retningslinjene vi nå lager vil være klare tirsdag, og gjelde for hele sykehuset, sier hun.

I Helsedirektoratets nye anbefalinger om besøk på helseinstitusjoner står det at det er særlig viktig å legge til rette for noen grupper–blant annet en partner–i forbindelse med fødsel- og barseltid.

Barselavdelingen på Haukeland sykehus hadde i helgen åpent for besøk av nærmeste pårørende, men kun i besøkstid.

– Hvorfor kan ikke Helse Bergen allerede nå åpne for at den andre forelderen også kan være med på barseloppholdet?

– Vi har signalisert ut at de som har spesielt behov for å ha med seg sine nærmeste, må ta kontakt med avdelingene og gi en begrunnelse.

Artikkeltags