Bergenseksperter blant «verdens viktigste» personer innen helse

OCD-klinikken i Bergen behandler pasienter med tvangslidelser. Bjarne Hansen og Gerd Kvale har utviklet et behandlingsopplegg som kan vise til gode resultater.

OCD-klinikken i Bergen behandler pasienter med tvangslidelser. Bjarne Hansen og Gerd Kvale har utviklet et behandlingsopplegg som kan vise til gode resultater. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Time Magazine har kåret Gerd Kvale og Bjarne Hansen til noen av verdens viktigste personer innen helse, for deres banebrytende metode for å kurere angst- og tvangslidelser.

DEL

Forrige uke kåret Time Magazine de 50 personene i verden som gjør mest for å bedre helsetjenester. På den prestisjetunge listen finner man professor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen.

De to leder Klinikk for 4-dagers behandling, samt OCD-teamet på Haukeland universitetssykehus, og har også stillinger ved Det psykologiske Universitet i Bergen.

– Dette er selvsagt utrolig flott! Vi er veldig glade, sier Gerd Kvale med velfortjent stolthet, i det hun legger til:

– Det som gjør denne prisen spesiell er at den har basert seg både på forskningen vi har publisert, men også på grunnlag av de resultater den har gitt. En ting er å levere noe som er kunnskapsbasert, men om det virkelig skal være verdt noe så må det gi resultater.

Kurerer 70 prosent

Resultater har det gitt. Den nå nasjonalt og internasjonalt anerkjente firedagersmetoden som Gerd Kvale og Bjarne Hansen utarbeidet i 2012, har kurert 70 prosent av de 1200 personene med angst- og tvangslidelser (OCD) som har gjennomgått behandlingen.

Saken fortsetter under faktaboksen

Tvangslidelser (OCD)

  • Tvangslidelse er en angstlidelse som kjennetegnes av tilbakevendende uønskede tanker og/eller tvangshandlinger.
  • Tankene er ikke lystbetonte og er ikke noe man ønsker å gjøre. Når tankene dukker opp, medfører dette intenst ubehag og redsel for at det kan være en reell risiko forbundet med å få slike tanker.
  • Tvangshandlinger utføres gjerne for å dempe ubehaget tvangstankene medfører og for å sikre at de negative hendelsene ikke inntreffer.
  • Mange opplever å ha tvangstanker, men for at det skal være snakk om en tvangslidelse må tvangen ha ført til markert ubehag og gi betydelige forstyrrelser i hverdagen som: daglige rutiner, jobb, utdanning, sosiale aktiviterer, eller i forhold til andre.

Kilde: helsenorge.no

– En av de mest vanlige måtene å gi en behandling i helsesektoren, er å gi hjelpen i ukentlige samtaler på 45 minutter, og å spre disse utover to–tre måneder. Det har hjulpet, men vår tanke var at hvis man har mer tid sammen med pasientene når de skal i gang med å forandre seg og komme ut av lidelsene, trenger de hjelp av en som er tett på når det røyner som verst, forklarer Kvale.

Ved firedagersmetoden får pasientene tett behandling de fire første dagene, hvilket inkluderer undervisning om OCD og opplæring i behandlingsprinsippene, før et individuelt og konkret øvings- og vedlikeholdsprogram utvikles for hver enkelt.

Kvale peker også på gruppesammensetning som en viktig faktor for metodens suksess:

– Pasientene samles i grupper på tre til seks personer, med like mange terapeuter. Dermed har vi tatt det beste fra to verdener; enkeltbehandling, men i grupper, sier hun og melder om en svært lav frafallsprosent.

– Pasientene ønsker virkelig dette. Det er praktisk talt ikke frafall, og enorm etterspørsel etter den nasjonalt og internasjonalt. 90 prosent kan forvente en viktig positiv endring i livet etter endt behandling, hvor av 70 prosent blir helt fri fra lidelser.

(Saken fortsetter under bildet)

Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved OCD-klinikken i Bergen er av Time Magazine kåret til å være blant verdens viktigste personer innen helse.

Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved OCD-klinikken i Bergen er av Time Magazine kåret til å være blant verdens viktigste personer innen helse. Foto:

Vil kunne hjelpe alle

Kvale viser til viktigheten av behandling av slike psykiske lidelser.

– Angstlidelser og tvangslidelser er blant de vanligste lidelsene for behandling i psykiatrien. To tredjedeler rammes før de er 25 år. Hver eneste som kan bli hjulpet representerer enorme personlige og samfunnsmessige gevinster, og i dette perspektivet er 4-dagers behandlingen svært viktig.

Målet er å kunne kurere 100 prosent.

– Ønsket vårt er å kunne hjelpe alle. Fra et forskningsperspektiv er det de som metoden ikke fungerer for som er de viktigste. Siden 4-dagers behandlingen er så konsentrert, er den et svært godt utgangspunkt til å studere grunnleggende mekanismer for plastisitet og endring, sier Kvale og konstaterer:

– Ved å kombinere 4-dagers behandlingen med basalforskning har vi håp om å kunne finne ut hvordan vi skal hjelpe de som i dag ikke kommer i mål.

(Saken fortsetter under bildet)

Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved OCD-klinikken i Bergen ønsker å gjøre deres behandlingsmetode enda mer effektiv.

Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved OCD-klinikken i Bergen ønsker å gjøre deres behandlingsmetode enda mer effektiv. Foto:

Håper på videre økonomisk støtte

Professoren håper at anerkjennelsen fra Time Magazine vil bidra til ytterligere spredning av metoden. Den er allerede i bruk i Island og Sverige, og vil snart etableres i Houston, USA.

– Spredningen vi har fått til hittil, hadde aldri vært mulig uten fremsynte ledere i Helse-Bergen samt økonomisk støtte fra Kavlifondet. Dersom vi skal lykkes med ytterligere spredning, er vi helt avhengig av videre økonomisk støtte, sier hun og oppfordrer:

– Dette er noe Bergen må være stolt av, at vi har eksportert en slik banebrytende behandling. Vi håper byen ser dette og at vi får den drahjelpen som behøves for å drive dette videre.

Artikkeltags