Onsdag forrige uke la Haukeland sykehus ut en post på Facebook der de etterlyste flere blodgivere med blodtype O. Lageret manglet kriseblod og sykehuset oppfordret derfor bergenserne til å komme til blodbanken og rulle opp ermene.

Gikk viralt

Plutselig gikk innlegget viralt i sosiale medier og ble lest av 500.000. Resultatet var at lageret ble fylt opp på rekordtid og i tillegg fikk Blodbanken mange nye blodgivere som vil fortsette å donere blod framover.

– På en vanlig dag kommer mellom 50 og 80 personer for å gi blod. Onsdag, da Facebook-innlegget ble lagt ut, kom det 128 personer. Og på torsdagen kom 105, forklarer driftsleder Anne Sellevold ved Blodbanken.

Det resulterte i 188 nye enheter med O positiv og 72 enheter med O negativ på fredag. Og ikke minst 280 nye givere.

– Jeg vil takke bergenserne for at de stiller opp på dette. Det er fantastisk. Ingen vet hvem som trenger blodet deres, eller om de selv vil trenge andre sitt. Vi er helt avhengige av blodgiverne, sier sykehusdirektør Eivind Hansen, som selv registrerte seg som ny blodgiver i banken tirsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Stort forbruk ved ulykker

Blodlageret blir raskt redusert når store ulykker skjer eller flere blodkrevende operasjoner foregår samtidig.

– Vi kan bruke opptil 200 poser på en pasient under slike situasjoner. Derfor trenger vi en solid buffer, sier blodbanksjef Einar K. Kristoffersen.

Takket være Facebook-innlegget og delevillige bergensere, er nå blodkrisen avverget. Men blodbanken trenger fortsatt over 2000 faste givere for å få et jevnt tilsig av friskt blod.

– Vi vil at det skal bli like vanlig som å gå til frisøren eller tannlegen. Noen av giverne våre kommer hit på julaften for å gi. De sier det ikke blir jul uten, avslutter Kristoffersen.

Sjekkliste for blodgivning

De fleste kan gi blod, men det finnes en del unntak.

* Har du nylig vært på reise i enkelte smitteutsatte land, må du vente opptil ett år før du kan gi

* Gravide kan ikke gi og får også ett års karantene etter fødsel. Etter abort er karantenen seks måneder

* Dersom du har hatt ny seksualpartner de siste seks månedene må du vente med å gi blod. Menn som har hatt seksuell kontakt med menn må vente ett år etter siste seksuelle kontakt

* Var du hos tannlegen og fikk utført tannbehandling nylig må du vente opptil en uke. Har du tannverk kan du ikke gi.

* Er du syk eller går på visse medisiner kan du ikke gi blod. Men for noen medisiner, for eksempel p-piller, er det likevel mulig. Kontakt Blodbanken på forhånd for å avklare medisinene du bruker.

* Har du tatovering eller piercing må du vente i seks måneder før du kan gi. Men har du piercing i slimhinner, er du utelukket som giver.

Sjekk denne nettsiden for en fullstendig oversikt over hvem som ikke kan gi.