Jörg (38) vil aldri bli frisk

Jörg Haenicke (38) fortalte torsdag russen på Laksevåg videregående skole om hvordan det er å leve med kreft og det å vite at han ikke kan bli frisk: – Jeg synes det er viktig å være åpen om dette tema. For det gjelder flere enn man tror, sier han.

Jörg Haenicke (38) fortalte torsdag russen på Laksevåg videregående skole om hvordan det er å leve med kreft og det å vite at han ikke kan bli frisk: – Jeg synes det er viktig å være åpen om dette tema. For det gjelder flere enn man tror, sier han. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For to og et halvt år siden fikk Jörg Haenicke (38) beskjed om at han har hjernesvulst. Han kommer ikke til å bli frisk.

DEL

– Når man tenker på kreft, tenker man ofte på den personen som har sykdommen, men det er så mange flere det gjelder, sier han.

Dårlig samvittighet

Jörg, som er bosatt på Laksevåg, har gjennomgått både strålebehandling og cellegiftbehandling. Nå har han behandlingsfri i en periode.

– Man må bare akseptere at det er slik situasjonen er. Det som er viktig, er å vite at man ikke er alene. Ikke bare har man de pårørende rundt seg, men det finnes flere som er i samme situasjon som en selv, sier Jörg Haenicke.

Han forteller at han ble nummen da legen fortalte ham at han har en sykdom han aldri kommer til å bli frisk av. Jörg gruet seg til å fortelle foreldrene om kreften.

– Det var vondt å si det til mamma og pappa, for det er noe de ikke kan fikse. Jeg har mye dårlig samvittighet for all smerten dette påfører de jeg har rundt meg, sier han.

Krafttak mot kreft

38-åringen er opptatt av åpenhet rundt kreftsykdommen. Han har derfor takket ja til å være med Kreftforeningen rundt på skoler i forbindelse med årets Krafttak mot kreft-aksjon, for å fortelle sin historie. Jörg ser på dette som hans mulighet til å bidra.

– Jeg merker at mange, særlig menn vil jeg si, skjuler sykdommen så mye de kan eller unngår å snakke om det. Det er mange som skammer seg.

Pengene som blir samlet inn i årets aksjon går til forskning på behandling og tilbud til de som i dag har en kreftsykdom de ikke kan bli friske av.

Morten Heszlein-Lossius, informasjonsrådgiver i Kreftforeningen, skryter av russen.

Morten Heszlein-Lossius, informasjonsrådgiver i Kreftforeningen, skryter av russen. Foto:

– Jeg tror russen har godt av å se årets tema i fjeset og høre hva de faktisk samler inn penger til, sier informasjonsrådgiver i Kreftforeningen, Morten Heszlein-Lossius.

Torsdag fortalte Jörg sin historie til russen på Laksevåg videregående skole.

Allerede søndag går mange av bergensrussen med bøsser.

Heszlein-Lossius forteller at russen er Kreftforeningens desidert største samarbeidspartner, og at de står for rundt 80 prosent av pengene som blir samlet inn.

Russen tar i et tak

I 2016 har Kreftforeningen som mål å samle inn 40 millioner kroner.

– Det er sjeldent jeg står i et klasserom hvor det er noen som ikke kjenner en som har hatt kreft. De har medlemskap i en svært eksklusiv klubb, og det medlemskapet varer dessverre sjeldent lenge.

Ifølge kreftregisteret fikk over 31 651 nordmenn kreft i 2014. To av tre overlever sykdommen. Mange får likevel beskjeden om at de ikke kan bli friske av kreftsykdommen, men kommer til å dø av den.

Axel Fagerbakke sitter i russestyret på Laksevåg vgs og har ansvaret for årets krafttak mot kreft.

Axel Fagerbakke sitter i russestyret på Laksevåg vgs og har ansvaret for årets krafttak mot kreft. Foto:

I elleve år har russ rundt om i landet gått for Krafttak mot kreft.

– Dette er en sak vi er nødt til å gå for, og i hvert fall etter å ha hørt Jörgs historie. Her er det noe vi kan bidra med, sier Axel Fagerbakke i russestyret på Laksevåg.

Han har hatt ansvaret for å stelle i stand årets aksjon på skolen, og han forteller at rundt femti av russen skal gå ved årets aksjon.

I Hordaland deltar rundt 5.000 russ hvert år i aksjonen. På landsbasis er totalen på cirka 20.000 russ.

– Vi i Kreftforeningen kan ikke understreke nok hvor takknemlig vi er overfor russen. Det er de som virkelig skaper engasjement, sier Morten Heszlein-Lossius.

Artikkeltags