Permitterte støtter sykepleier-streik

Silje Camilla Lilleng, Inger-Johanne Skjold og Geirmund Pedersen er alle fysioterapeuter ved Åstveit helsesenter. Onsdag ble de permittert som følge av sykepleierstreiken.

Silje Camilla Lilleng, Inger-Johanne Skjold og Geirmund Pedersen er alle fysioterapeuter ved Åstveit helsesenter. Onsdag ble de permittert som følge av sykepleierstreiken. Foto:

– Det er kjipt å være uten jobb, men vi støtter sykepleierne og det de streiker for, sier Inger-Johanne Skjold.

DEL

Konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund (NSF) og NHO Service og Handel er i ferd med å tilspisse seg.

Det er nå to uker siden 55 sykepleiere ved pasienthotell og rehabiliteringsinstitusjoner ble tatt ut i streik da meklingen ikke førte frem.

Haukeland pasienthotell og Åstveit helsesenter ble hardt rammet. Begge måtte stenge dagen etter streiken var et faktum. I går ble det kjent at Åstveit Helsesenter må permittere 57 ansatte som følge av streiken.

Les også: Haukeland er svært nær grensen for å melde fra om fare for liv og helse
Les også: Tjener 49.000 mindre enn kollegene på sykehuset

Permittert på ubestemt tid

Onsdag formiddag hadde Norsk Sykepleier Forbund en streikemarkering på Torgallmenningen. Her hadde flere permitterte møtt opp for å vise sin støtte.

– Vi støtter de som streiker og det de streiker for, sier Inger-Johanne Skjold da BA møter henne på Torgallmenningen.

Hun jobber som fysioterapeut ved Åstveit helsesenter sammen med Silje Camilla Lilleng og Geirmund Pedersen. Alle tre er permittert på ubestemt tid.

– Å være permittert får selvfølgelig økonomiske konsekvenser. Det er en kjip situasjon for oss. Men vi skjønner veldig godt at sykepleierne streiker. At sykepleiere skal lønnes likt uansett hvor de jobber, mener vi er et rettferdig krav, sier hun.

Ingen av de tre aner når de skal på jobb igjen. De håper selvfølgelig at streiken snart skal ta slutt, men også at sykepleierne skal vinne frem.

Syv av åtte sykepleiere ble tatt ut i streik ved pasienthotellet ved Haukeland. Det førte til at 150 pasienter mistet sengeplassen sin ved pasienthotellet. 70 til 80 av dem er plassert på hotell rundt om i Bergen. Resten bor på ulike sengeposter ved Haukeland sykehus.

Tirsdag ble rundt 20 ansatte fra pasienthotellet permittert.

– Vi har en veldig vanskelig og uoversiktlig situasjon på Haukeland sykehus nå. Sengeposter er overfulle og vi har måttet utsette noe behandling. Terskelen skal være veldig høy for å melde fare for liv og helse, men vi er like ved den terskelen nå, konstaterer driftsdirektør Askjell Utaaker til BA.

Streikeleder går i strupen på NHO

Fylkesleder Mette Mikkelsen i NSF er rasende over utviklingen, og går i strupen på NHO.

Fylkesleder i NSF er rasende på NHO. Hun mener de skyver syke pasienter foran seg for å oppnå tvungen lønnsnemnd.

Fylkesleder i NSF er rasende på NHO. Hun mener de skyver syke pasienter foran seg for å oppnå tvungen lønnsnemnd. Foto:

– NHO driver et kynisk spill der de skyver syke pasienter foran seg for å oppnå tvungen lønnsnemnd, smeller det fra henne.

Mikkelsen viser til at det ikke er søkt om en eneste dispensasjon.

– Vi har vært opptatt av å gjøre et ansvarlig streikeuttak. Et uttak som ikke skal gå utover liv og helse, sier Mikkelsen.

Hun mener Helse Bergen lar seg bruke av NHO.

– Jeg skjønner at det kan være krevende for sykehuset, men det er sykehuset som er ansvarlig for å gi pasientene behandling. Jeg ser ikke at det kan gå utover pasientenes liv og helse dersom man stenger et pasienthotell.

– NSF må selv ta ansvar

Sigbjørn Mygland, direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, mener at NSF må selv ta ansvar for følgene steiken får.

– Vi ga NSF et veldig godt tilbud i meklingen, og vi ble derfor svært overrasket over at det faktisk ble streik. Vi ser at streiken går ut over pasientene, og det er svært beklagelig. Men det er NSF som har bestemt hvem som skal streike, ikke NHO Service og Handel.

– De visste hvilke konsekvenser som ville komme av streiken, og de må derfor også bære ansvaret for det. NSF setter nå også arbeidsplassene til sine egne medlemmer i fare, da streikeuttaket retter seg mot flere små bedrifter med en krevende økonomi, påpeker Mygland.

Han sier at årsaken til at det ikke er søkt om dispensasjon, er at det skjer kun i helt spesielle tilfeller.

– For eksempel i de tilfellene der det oppstår en ekstraordinær situasjon ingen kunne forutse i forkant. Det er NSF som har ansvar for om uttaket er farlig eller uforsvarlig. Når de for eksempel tar ut 17 sykepleiere i streik på en rehabiliteringsinstitusjon, må de ha visst at dette ville berøre pasienter og sine egne medlemmer, avslutter han.

Dette er saken

  • Rundt 500 sykepleiere er omfattet av pleie- og omsorgsoverenskomsten. Bedriftene som er tatt ut i første fase utfører oppdrag for helseforetakene. 55 sykepleiere ved pasienthoteller, helsesenter og rehabiliteringssenter i seks ulike fylker rammes av første streikeuttak, ifølge forbundet.
  • Virksomhetene som er omfattet av første streikeuttak, er: Åstveit Helsesenter AS og Eurest Haukeland pasienthotell AS (NSF Hordaland), Eurest Zefyr pasienthotell AS (NSF Nordland), Eurest Ullevål pasienthotell AS (NSF Oslo), Godthaab Helse- og rehabilitering (NSF Akershus), Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad AS (NSF Troms) og Ringen Rehabiliteringssenter AS (NSF Hedmark).

Artikkeltags