– De fleste kreftsyke dør av resistens mot cellegift

Professor Per Lønning.

Professor Per Lønning. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bergensforskere i spiss for ny metodikk som gir nytt håp for kreftsyke.

DEL

– Det arbeidet som gjøres inne kreftområdet ved Mohn-lab på Haukeland, er helt i fremste rekke i verden, sier Per Eystein Lønning.

I går var Lønning og forskerkollegaer, ledelsen ved det Medisinsk-Odontologiske Fakultet og sykehusledere samlet på Troldhaugen i anledning Mohn Kreftforskningslaboratoriums treårsjubileum.

Ulike deler av arbeidet ble presentert i bolker. Blant temaene som ble presentert var det banebrytende arbeidet som gjøres ved laboratoriene når det gjelder resistens mot cellegift.

– Resistens mot cytostatika er hovedgrunnen til at pasienter dør av kreft, sier Lønning.

LES OGSÅ: – Mamma hadde nok vært stolt

«MISTER STRØMMEN»

Sammen med Stian Knappskog har han publisert studier som gir nytt håp om en enda mer effektiv kreftbehandling.

– Det ser ut til at behandlingsresistens ikke oppstår som følge av feil i enkelt-faktorer, men kan skyldes feil i ulike faktorer som virker sammen, sier Lønning, og forklarer videre:

– På mange måter kan det illustreres med det som skjer når vi «mister strømmen». Arbeider vi på en computer og skjermen bryter sammen, faller bildet bort. Men det gjør det og dersom strømkabelen til maskinen går i stykker, dersom strømforsyningen til bygningen faller bort, eller dersom strømforsyningen til hele bydelen blir borte som følge av brudd i en stor kabel, sier Lønning.

– Samtidig er det ofte flere «kabler i parallell» som kan overta for hverandre, og det ser da ut som om resistens mot behandling oppstår når flere slike «gen-veier» i kreftcellen er ødelagt. Mens man tidligere måtte analysere hvert enkelt-gen separat, byr den nye metodikken som nå implementeres rundt i verden på mulighetene av å analysere en rekke gener samtidig i den enkelte prøve.

LES OGSÅ: – Føles som en seier likevel

GEN MOT BRYSTKREFT

Per Eystein Lønning er en erfaren forsker. Han har blant annet mottatt Kong Olav Vs Kreftforskningspris (1999).

Sammen med Knappskog er han berømmeet for å ha oppdaget en genforandring som beskytter mot både brystkreft og eggstokkreft.

Gruppen de leder har gjort ytterligere fremskritt hva gjelder mekanismer som motvirker effekt ved cellegiftbehandlling.

– Vi har i vår gruppe kunnet vise at ulike faktorer er assosiert med behandlingsresistens ved brystkreft, men hverken vi eller andre har vært i stand til å gi et komplett bilde av disse mekanismene.

– Ved nå å analysere prøver vi har fra pasienter som gjennom mange år har deltatt i kliniske studier med denne nye metodikken håper vi å kunne få et langt mer komplett bilde av problemene, sier Per Eystein Lønning.

Mohn Kreftforskningslaboratorium er bygget opp med midler fra Trond Mohn og Mohn-familien donert gjennom Bergen Medisinske Forskningsstiftelse.

Artikkeltags