- Gode kreftresultater

Artikkelen er over 15 år gammel

Kvinneklinikken på Haukeland har i høst testet en ny kreftvaksine på tenåringsjenter. Mye tyder på at den kan bli en suksess.

DEL

I siste nummer av det anerkjente, britiske tidsskriftet The Lancet bringer man de første resultatene. 1000 kvinner i USA og Brasil er testet for livmorhalskref t-vaksinen.

– De fikk nærmest 100 prosent beskyttelse. Kjempeinteressant. Internasjonalt er optimismen stor, sier professor og overlege Ole-Erik Iversen til BA.

Iversen på Kvinneklinikken på Haukeland står i spissen for utprøvingen av vaksinen nasjonalt. 100 jenter i alderen 10 til 15 år, deriblant 50 i Bergen, er med i testpanelet. Volvat Medisinske Senter i Oslo skaffer de øvrige.

Rekrutteringen på de yngste alderstrinnene er svært bra, men man mangler fortsatt ti bergensjenter fra 13 til 15 år. Interesserte oppfordres til å ta kontakt.

Hvert år får 400 norske kvinner kreft i livmorhalsen. Smitten overføres vanligvis ved seksuell aktivitet, derfor er det viktig at jenter vaksineres før debuten.

Forskningen kommer ikke bare Norge, men også kvinner i den tredje verden, til gode.

– Særlig i utviklingsland er livmorhalskreft hyppigere enn brystkreft. I forrige uke deltok jeg på et seminar i Frankrike der man hadde store forhåpninger til å hjelpe kvinner i disse landene. Men vaksiner kan være kostbare.

– Kanskje burde Norge gi vaksiner, i stedet for å bruke penger på mislykkede U-landsprosjekter, foreslår overlegen på KK.

Artikkeltags