Kols er arvelig

Sammen med professor Per Bakke, har professor Amund Gulsvik (bildet) funnet to gen som gir større sjanse for å utvikle KOLS (arkivbilde).

Sammen med professor Per Bakke, har professor Amund Gulsvik (bildet) funnet to gen som gir større sjanse for å utvikle KOLS (arkivbilde). Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Lungeforskere har lenge ment at Kols er arvelig. To professorer i Bergen kan bevise det.

DEL

Amund Gulsvik og Per Bakke er professorer ved lungeavdelingen ved Institutt for indremedisin. Nå har de funnet to gen på kromosom 4 og 15 som kan gi Kols.

– De som har de to genene har større sjanse for å utvikle KOLS enn de som ikke har dem, forklarer Amund Gulsvik til På Høyden.

MANGE ÅR: 2000 bergensere har blitt undersøkt over lang tid, noen så langt tilbake som i 1985. Forskningen er blitt utført i samarbeid med amerikanske forskere, og resultatene av forskningen er nå publisert i tidsskriftet «PLOS Genetics».

Kols er en sykdom med høy dødelighet, og den er tett knyttet opp mot røyking. Hvorfor noen røykere utvikler sykdommen og andre ikke, har forskere lenge prøvd å finne ut av. Nå mener bergensforskerne at de har svaret.

FLERE STUDIER: – Styrken ved denne studien er at vi finner det konsistent over fleire grupper. Lignende funn har blitt gjort tidligere, men man har ikke klart å påvise det over flere grupper. Dermed kan det ha vært gjort tidligere, men man har ikke klart å påvise det over flere grupper. Dermed kan det ha vært tilfeldig opphoping, sier Per Bakke til På Høyden.

ET STEG VIDERE: Det ene genet som forskerne mener bidrar til utvikling av Kols, gir arr i lungene. Det andre genet fører til at lungeblærene blir ødelagt. Begge genene produserer protein, eller eggehvitestoff.

Selv om forskerne nå har tatt et steg videre på veien til diagnostisering og behandling av pasienter, så gjenstår det å finne ut mer om mekanismene som gjør at lungene blir ødelagt som følge av sykdommen.

– Når vi finner ut av mekanismene, kan vi enten blokkere genene eller eggehvitestoffet, seier Bakke.

Artikkeltags