P-piller kan doble risikoen for livmorhalskreft

Etter bruk av p-pillen Yasmin, ble flere kvinner alvorlig syke i fjor, viser en bivirkningsrapport fra Statens legemiddelverk.

Etter bruk av p-pillen Yasmin, ble flere kvinner alvorlig syke i fjor, viser en bivirkningsrapport fra Statens legemiddelverk. Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

En ny studie viser at bruk av p-piller i mer enn fem år dobler risikoen for å få livmorhalskreft.

DEL

En god nyhet er allikevel at allerede ti år etter at man har sluttet med p-pillen, er risikoen for å få denne krefttypen igjen nede på nivået til kvinner som aldri har brukt p-piller, melder NRK.

Studien, som er gjort av forskere ved Universitetet i Tromsø, ble fredag publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet. Mer enn 16.000 kvinner med livmorhalskreft og 35.000 kvinner uten livmorhalskreft fra 26 land har deltatt i studien.

- Vi vet ikke hvordan mekanismene er, men p-pillebruk kan for eksempel tenkes å føre til at en smitte med Human Papilloma virus (HPV) utvikler seg videre til en HPV-infeksjon. Deretter greier kanskje ikke kroppen å bli kvitt denne infeksjonen eller at p-pillebruken påvirker om infeksjonen skal utvikle seg videre til forstadier til kreft eller gå tilbake, opplyser Inger Torhild Gram til universitetsavisa Tromsøflaket.

Gram er professor i forebyggende medisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.

Ifølge professoren beskytter P-piller også mot noen typer kreft.

- Hvis vi ser på gynekologisk kreft under ett, så er den økte risikoen for livmorhalskreft mye mindre enn den beskyttende effekten av p-pillebruk når det gjelder kreft i eggstokker og livmor, forteller Gram.

Artikkeltags