– Nå har du fortjent en lang ferie, Maria! sier Sigrid Danielsen fra Askøy.

Hun har i løpet av noen dager samlet inn 16.724 kroner til en feriereise til meyou.no-frontfigur, lege og ME-pasient Maria Gjerpe.

Gjerpe har på sin side samlet inn over 2,6 millioner kroner til banebrytende ME-forskning ved kreftavdelingen på Haukeland.

I desember 2012 sa Forskningsrådet nei til en søknad om penger til å fortsette ME-prosjektet på Haukeland.

Innsamlingsaksjonen har fått svært mye oppmerksomhet, både i BA og i riksdekkende medier.

En rekke politikere har engasjert seg i saken, og den offentlige debatten har trolig hatt sitt å si når Forskningsrådet i løpet av et halvår har gått fra «nei» til «ja».

FORSKERNE FIKK 2.679.000 KRONER

Sjekkene og lovordene satt løst på Haukeland sykehus torsdag morgen.

Forskerne Øystein Fluge og Olav Mella fikk overrakt en sjekk på hele 2.679.000 kroner. Pengene er samlet inn av Maria Gjerpe og meyou.no, og skal gå til forskningsprosjektet der ME-syke behandles med kreftmedisinen Rituximab.

– Dere er nysgjerrige, grundige og ikke minst empatiske forskere, sa Gjerpe til Fluge og Mella.

På vegne av forskerne takket Fluge for det store engasjementet og den enorme innsatsen fra Gjerpe.

Etter at forskerne hadde mottatt innsamlingspengene på vegne av teamet sitt ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus, dukket det nok en sjekk.

– Denne er til deg. Du har gitt oss så veldig, veldig mye, først og fremst håp, sa Sigrid Danielsen, som har hatt med seg støttespiller Silje Guleng på laget.

– Tusen takk, Maria! sa Danielsen og ga Gjerpe en tårevåt klem.

– Huff, nå begynner jeg å grine foran fotografene, svarte Gjerpe, og svelget minst to ganger.

KVINNSLAND: – JEG ER STOLT

ME-forskningen ved kreftavdelingen er blitt lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt. I forrige uke ble det klart at Forskningrådet sier ja til å støttet ME-forskningen ved Haukeland.

Administrerende direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland, er svært stolt av forskernes resultater.

– Det skulle bare mangle at Forskningsrådet kom på banen, sa Kvinnsland til forskerne i dag.

Han dukket uventet opp ved sjekkoverrekkelsen i Parkbygget på Haukeland i dag. Med seg hadde han blomster og gratulasjoner.

– Jeg er veldig stolt av disse forskerne. De gjør et viktig arbeid med å forstå sykdomsmekanismene når det gjelder ME og utmattelse, sa han.

– Dette er en vond sykdom. Den rammer mange unge. Som nabo eller kollega har vi alle sett hvordan denne sykdommen kan ramme, sa Kvinnsland.

– Når det gjelder å finne ut av denne sykdommen, kan det være at dette er et langt lerret å bleke. Slik er det ofte med sykdommer som kan virke litt diffuse, sa direktøren til forskerne og innsamlerne.

Til Maria Gjerpe sa han:

– Du har gjort en kjempeinnsats. Det er helt utrolig hva du har fått til. Du er en flott dame.

STARTER OVER NYTTÅR

Forskningsprogrammet har gitt nytt håp for mange ME-syke.

ME-pasienter er blitt vesentlig bedre etter behandling med kreftmedisinen.

Pasienter opplevde markert bedring når det gjelder utmattelse, kognitive funksjoner, smerter, diaré, svetting, søvnproblemer og varhet for lyd og lys.

Den neste fasen i forskningsprosjektet skal ha med 140 pasienter, der 70 får ekte medisin og 70 får placebomedisin.

– Vi håper å komme i gang med neste fase like over nyttår. Deretter vil det ta 24 måneder før vi vet hvem som fikk hvilken medisin, og begynne å få svar, sier Øystein Fluge til BA.

– Vi vil få bekreftet eller avkreftet den sammenhengen vi har sett mellom behandling og respons. Den første studien vi gjorde var en liten studie. Denne studien blir større og vil gi bedre svar, sier Øystein Fluge til BA.