Gå til sidens hovedinnhold

Ventet halvannet år på psykologhjelp

Artikkelen er over 9 år gammel

– Ventetiden for å komme videre fra fastlege til psykolog er for lang, sier Ove Sverre Bjørdal (Sp)

Ove Sverre Bjørdal (Sp) fikk selv en depresjon for noen år siden. Han oppsøkte fastlegen, men fikk beskjed om at ventetiden var svært lang, så det var lurest å henvise til en privat psykolog slik at han kunne få hjelp raskt.

– Der gikk jeg til behandling i noen måneder, men det ble ganske så dyrt i lengden. Derfor gikk jeg tilbake til fastlegen min som henviste meg videre. Det gikk til sammen nærmere halvannet år før jeg fikk hjelp fra psykiater.

BLE FRISK

– Hele denne tiden var jeg delvis sykemeldt og depresjonen fikk utvikle seg. Tenk på den kostnaden samfunnet har ved at svært mange psykisk syke sitter og venter på å få hjelp. Er du syk, bør du få hjelp innen kort tid, sier Bjørdal.

Da Bjørdal først fikk hjelp, gikk han nesten fem år til regelmessig behandling hos psykiater og er nå helt frisk igjen.

– MANGE GRUER SEG

Han mener det bør settes en maks ventetid fra henvisning fra fastlege til man får behandling hos psykolog/psykiater.

–Vi fremmet forslag om det da forslaget til ny plan for psykisk helse 2011 til 2015 var oppe i bystyret i fjor sommer.

Bjørdal peker på at det koster å la folk gå med ubehandlede psykiske lidelser.

– Mange gruer seg for å gå til fastlegen med sine psykiske vansker. De som har såpass alvorlige plager, blir henvist videre til psykolog eller spesialist. Men ingen vet helt når de får time. Det kan gå over et år før de kommer seg videre i systemet. Og da har man gjerne blitt sykere og trenger mer hjelp. Det bør være like lett å få hjelp for psykiske lidelser som somatiske plager, påpeker Bjørdal, og legger til:

– Jeg vet at dette koster penger, men det koster også penger dersom en psykisk syk skal gå helt eller delvis sykemeldt i en lang periode uten å få hjelp, sier Bjørdal.

Les mer om saken i tirsdagens papir-BA.