I løpet av torsdag vil samtlige de 29 bøylepingvinene ha fått sin første dose av vaksinen Gallimune mot den farlige sykdommen, deriblant kjendis-pingvinen Erna.

Men først ut i dagens runde var pingvinen «Hermine» (snart ett år). Hun kjempet litt i mot da hun ble holdt fast, men satt fint og rolig da stikket kom.

Inne i teltet hos pingvinene er vannet tappet ut, og de er samlet i én stor gruppe. Bortsett fra Fru Svart (33), som allerede har fått sin første dose. Hun spankulerer rundt og titter nysgjerrig på det fulltallige pressekorpset som står klare.

– Vi tok de eldste først, slik at de skulle få litt mer ro over seg, forteller dyrepasser og ansvarlig for pingvinene, Natalie Stenfeldt.

Litt kjefting er det når de blir fanget, men de fleste sitter i ro mens stikket kommer.

Etter at de har fått vaksinen, ble de rolig sluppet ned før de vagget rundt i den tørrlagte dammen. Dammen er tørrlagt for at det skal være mulig å fange dem.

Gleder seg

Etter 30 dager skal andre dose settes. Alle pingvinene og ansatte ved Akvariet ser frem til å få bort teltet som siden desember 2020 har beskyttet habitatet mot smitte.

Natalie Stenfeldt er svært fornøyd med at vaksineprogrammet er godt i gang.

– Dette betyr veldig, veldig mye for oss, det er noe vi har jobbet med lenge. Fugleinfluensa smitter lett og har høy dødelighet. Vi vet at det finnes rundt oss i Bergen, tett på. Det skal bli en lettelse å få vaksinert pingvinene og at vi blir ferdige før eggsesongen setter inn, sier hun til BA.

En muskel i brystet

Fra tidligere har 17 pingviner fått første dose. I dag skal de tolv siste får stikket som skal beskytte dem mot den lumske smitten.

Det er veterinær Hanne Marie Thomsen og dyrepleier Lene Merethe Hamre fra Dyreklinikken Bergen Vest som skal stå for dagens vaksinering.

Pingvinene blir stukket i en liten muskel i brystet, en operasjon som ifølge veterinæren har gått fint så langt.

– Det mest utfordrende har vært å få tatt blodprøver av alle pingvinene for å sjekke om de har anstistoffer. Den må tas i en liten blodåre i foten, sier Thomsen.

Fugleinfluensa-frykt i Bergen: Setter opp telt for å beskytte pingvinene


Ingen av pingvinene i Akvariet har dødd av fugleinfluensa, men BA har tidligere skrevet om flere svaner som har dødd av sykdommen. En død måke var det første tilfellet av fugleinfluensaen H5N8 i fylket.

Aslaug Sandvin og Birgitte Tveter fra Mattilsynet hadde tilsyn med vaksineringen. De forteller at det så langt er oppdaget ti fugler i Bergen som har dødd av fugleinfluensa.

Må vaksineres årlig

Veterinær Thomsen har tidligere fortalt til BA at pingvinene må vaksineres årlig mot influensaen.

– Det er for å være sikker på at de er godt nok immunisert til å være beskyttet mot fugleinfluensaen. Dette har med hvordan immunforsvaret reagerer på vaksinen, og denne responsen er grunnlaget for hvor ofte en vaksine må gis, forklarer Thomsen.

– Kommer pingvinene til å få bivirkninger?

– I utgangspunktet er vi ikke kjent med det. Men, som for alle dyr og mennesker, er det alltid en risiko for allergisk reaksjon ved vaksinering. Pingvinene kommer til å følges tett opp i etterkant av vaksineringen.

Etter vaksineringen var alle involverte fornøyde, sannsynligvis inkludert dagens viktigste gjeng: Pingvinene.

– Dette gikk veldig bra! Alle har fått vaksinen sin, sier Stenfeldt fornøyd.

Også sjefen sjøl, direktør Aslak Sverdrup var en fornøyd mann etter vaksineringen.

– Å ha dem inni dette teltet fungerer midlertidig, men er en dårlig løsning på sikt. Det var viktig å få vaksinert dem nå, sier Sverdrup til BA.