Arenakomplekset huser alt fra toppfotballstadion, flerbrukshall for bredde og topp, kampsporthall, turnhall, ishockeyhall, curlinghall, Norges største klatrehall og sandvolleyballhall. Og enda mer til.

Det har kostet godt over en halv milliard å bygge. Trekk fra momskompensasjon og tippemidler, som kommer tilbakebetalt de neste årene, og du har utlegget til Mohn. I tillegg finansierer han ennå deler av driften.

Daglig leder Roald Bruun-Hanssen startet showet med å introdusere klubbene, 24 i tallet, som per dags dato bruker arenaen.

Mohn om reserveforeldre

– Det er disse klubbene det handler om. 24 idrettslag i ett idrettsanlegg. Tenk dere det. Det fine er at det kommer til å bli flere, sa han til de fremmøtte.

Trond Mohn selv sa i sin tale at Åsane Arena er en gave for den frivillige idretts- og ungdomsbevegelsen.

– Som idrettsleder er man en reservemamma og reservepappa. Samfunnets store helter, kaller vi dere, poengterte han, og snakket videre om idrettens betydning for den usikre ungdommen.

– Gjennom mestring og sosial omgang får idrettsungdommen selvtillit og god selvfølelse, formanet Mohn.

Han påpekte også det idrettsledere desperat prøver å få myndighetene til å forstå. At forebyggende vedlikehold av folkehelsen koster en brøkdel av alternativet.

– Flott inngangsparti, Roger!

Opp på podiet steg også tilsynelatende ydmyke byråder, i leder Roger Valhammer (Ap) og idrettsbyråd Linn Pilskog (Ap). For selv om Bergen kommune har brukt rundt 100 millioner på alt av rekkefølgekrav og uteområder i forbindelse med utviklingen på Myrdal, erkjenner de at vi aldri hadde stått i 2022 og åpnet hallen uten Mohns bidrag.

– Det var de som ønsket dette anlegget. Og et flott inngangsparti har vi fått, smilte Mohn.

– Du slutter aldri å sørge for at drømmer går i oppfyllelse, sa Valhammer og så på velgjøreren.

Valhammer fortalte også at de da ble gjort oppmerksom på at det var et sterkt ønske om sandvolleyballhall, som ikke var i de opprinnelige planene, trodde de at de hadde fått en lei nøtt å knekke.

– «Vi skal ikke bare høre med Trond, da?» spurte vi oss. Så ringte vi, og så var han om bord med en gang!

Vestland fylke må vente lengst

Idrettspresident Berit Kjøll var også på plass, og fikk omvisning på anlegget.

– Jeg har vært mye rundt i landet, men ikke sett maken. Jeg er stum av beundring, sier hun til BA.

Norges idrettsforbund jobber for å bedre vilkårene for finansiering av idrettsanlegg. En får momskompensasjon over statsbudsjettet, men etterslepet på tippemidlene er nå på 4,5 milliarder, og ventetiden for å få det utbetalt er i Vestland fylke nesten fire år – verst i landet.

Det gjør at idrettslag må lånefinansiere beløpet og betale renter i mellomtiden.

– Jeg ønsker meg en anleggsreform, hvor vi får en sterkere finansiering av anlegg. Vi må få gjort noe med etterslepet. Jeg var i en idrettsklubb her forleden med 1900 medlemmer. De har en finanskostnad på 450.000 kroner i året mens de venter på utbetalinger av tippemidler. Det er uholdbart! Jeg har tillit til kulturministerens ønske og vilje til å gjøre noe med etterslepet og utbetalingstidspunktet, sier Kjøll.

– Jeg mener oppriktig at staten må ta et større ansvar for å bygge idrettsanlegg. Aktivitet henger sammen med anlegg, og aktivitet er den beste investeringen for å bygge gode lokalsamfunn.

Hun håper Åsane Arena kan sette en ny standard for idrettsanlegg i Norge.

– Mohns rause giverglede er helt unik i Norges land. Dere er heldige her i Bergen!