Gå til sidens hovedinnhold

Her er juryens favoritt blant forslagene som viser hvordan Vågsbunnen kan bli

Artikkelen er over 2 år gammel

Vinneren stakk av med både hovedpremien og de to delpremiene.

Hvordan kan Bryggen se ut når Bybanen går der? Hvordan kan Torget utvikles til et sammenhengende byrom som også åpner for helårsdrift, og hvordan kan byrommet som utgjør Bergens storstue knyttes sammen og samtidig åpnes opp?

Dette mener juryen at Asplan Viak og deres samarbeidspartnere svarer best på i sitt bidrag til plan- og designkonkurransen for Vågsbunnen, som har fått tittelen «Mot Vågen».

Fredag ble de offentliggjort som vinner av konkurransen av byutviklingsbyråd Rune Bakervik (Ap).

– Bergen har blitt til rundt havnen. Siden 1100-tallet har dette vært byens viktigste møteplass, sa Bakervik, før han overlot ordet til jurymedlem Jostein Bjørbekk.

– Forslagene viser at Bybanen lar seg føre gjennom dette området samtidig som kulturhistorien ivaretas. Vinnerforslaget er det best ivaretar helheten, og som vi anser som er det beste utgangspunktet for utviklingen av området, sa Bjørbekk.

Teamet bak Asplan Viaks vinnerforslag er Rodeo arkitekter, Sanden + Hodnekvam arkitekter, Zenisk og Studio Holmedal.

– Fantastisk beskjed!

– Det var litt av en oppgave dere ga oss, og det har ikke vært bare lett. Heldigvis har vi hatt et veldig godt samarbeid, sa landskapsarkitekt Inge Dahlman fra Asplan Viak på vegne av vinnergruppen.

– Vi har forsøkt å avsløre hva som er kvaliteten i Bergen, og prøvd å formidle og videreutvikle denne, la den Sandvika-baserte arkitekten til.

Premien er et rådgivningsoppdrag i forbindelse med prosjekteringen av Bybanen over Bryggen, der forslagene fra vinnergruppen skal videreutvikles.

I tillegg vant samme prosjekt to deloppdrag i regi av Bymiljøetaten i kommunen, som handler om hvordan byrommene Bryggen/Nikolaikirkeallmenningen og Torget kan utvikles best mulig.

Lisbet Haug, avdelingsleder i Asplan Viak, sier i en pressemelding at de gleder seg til videre samarbeid med Bergen kommune.

– Dette var en fantastisk beskjed å få før sommerferien. Seier i konkurransen gir teamet vårt videre jobb fremover med utforming av noen av landets mest kjente byrom. Seier i denne konkurransen er utrolig stas, skriver hun.

Faglig leder i Rodeo arkitekter, Anne Gjesdal Bjørndal, er minst like begeistret. I den samme pressemeldingen sier hun at de er kjempestolte over at de har klart å lage et prosjekt som ivaretar helheten av oppdragsgivers lange liste av ønsker og behov for byrommene langs Vågen.

– Det å vinne en såpass tøff konkurranse er stort for oss, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Byens viktigste byrom

Totalt fem landskaps- og arkitektteam ble invitert til å levere inn sine forslag til hvordan området rundt Vågen, fra Torgallmenningen og ut til Dreggsallmenningen samt Nikolaikirkeallmenningen, kan bli seende ut.

Oppdraget deres var omfattende: De skulle finne en løsning som både integrerer bybanen, ivaretar kulturmiljøet, samt sikrer tilgjengelige og attraktive byrom.

– Vi ønsker å få belyst hvilke muligheter som finnes i dette området, og hvordan man kan utvikle det som virkelig er indrefileten i Bergen, sa byarkitekt Maria Molden da planene for konkurransen ble presentert i slutten av januar i år.

Tanken er at kommunen ønsker å ha utredet muligheten for dette byrommet før bybanen til Åsane skal reguleres.

Byarkitekt Molden presiserer at vinnerforslaget ikke er å betrakte som fasiten for hvordan det kommer til å bli, men et utgangspunkt som viser mulighetene.

– I det videre arbeidet med reguleringsplanen og utviklingen av disse byrommene, som er selve Slottsplassen i Bergen, har vi nå mulighet til å bringe med oss kunnskapen fra alle de involverte, sier hun.

Også Byråd Bakervik har sansen for vinnerforslaget.

– Det ble av juryen beskrevet som tilbaketrukken eleganse. Det er jeg enig i, sier han til BA.

DISSE FEM HAR DELTATT

Arkitektgruppen Cubus: Et av vestlandets største arkitekt- og planleggingsmiljø, basert i Bergen.

Gottlieb Pauldan Architects: Et dansk firma med lang historie, med base i København.

TAG arkitekter AS: Spesialiserer seg på byrom. Har kontorer både i Bergen, Oslo og Trondheim.

Snøhetta Oslo AS: Har tegnet mange signalbygg, deriblant Operaen i Oslo, Biblioteket i Alexandria i Egypt og Museum for moderne kunst i San Francisco.

Asplan Viak AS: Et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer, med hovedkontor i Sandvika utenfor Oslo.