Gå til sidens hovedinnhold

Her er kaoset komplett

Artikkelen er over 6 år gammel

Årsmøtet i Brann endte i kaos. Nå står klubben uten styre.

STADION: Nesten 20 minutter for sent åpnet avtroppende styreleder Rolf Barmen årsmøtet. Hele 203 stemmeberettigede hadde meldt seg på Stadion, og det skapte køer. Det er mange år siden det var så mange medlemmer på årsmøtet.

Da hadde allerede vanlige medlemmer og påtroppende styremedlemmer rukket å mingle i salen. Hilst på kjente, og hilst høflig på sine «fiender».

– 2014  var et annus horribilis for Brann. Noen av oss tar konsekvensen og stiller plassene til disposisjon, åpnet Barmen med.

Formaliteter

Før selve styrevalget var det som vanlig en rekke formalia som skulle gjennomgåes. Noen spørsmål ble stilt, men gjennomgangen forløp uten dramatikk. Så kom valgene.

Allerede før dette punktet kom opp, samlet valgkomiteen seg bak i en del av salen.

Spenningen var allerede i ferd med å bygge seg opp.

Valgkomiteens leder, Hilde Lekven, startet ballet. Hun gjentok budskapet om at de hadde gjort som årsmøtet hadde ønsket: Forandring. Selv om det fantes mange i salen som mente at Lekven og de andre medlemmene ikke hadde gjort jobben sin. Det kom snart frem.

For etter hennes innlegg slapp medlemmene til i en åpen diskusjon før selve valget.

Sterk kritikk

Kritikken mot innstillingen lot ikke vente på seg. Først ved bergenspolitiker Morten Myksvoll og tidligere Brann-leder Magne Revheim, som etterlyste mer gehør for medlemmenes ønsker, og en bedre mottakelse av benkeforslag. Så kom spørsmålet om Tennfjord ville trekke seg.

Styrelederkandidaten svarte ikke da og ikke før valget.

Tidligere Brann-leder Asbjørn Rognaldsen holdt et flammende innlegg om at grupperingene i klubben var i ferd med å drepe klubben.

– Dette er et gufs fra fortiden, sa han.

Et gufs fra fortiden ble det også. Selv om Tennfjord ble valgt som leder og Lie-Nielsen som nestleder uten benkeforslag. Mellom valgene holdt den nyvalgte lederen et innlegg der han gjentok sitt standpunkt og ba årsmøtet velge innstillingen fra valgkomiteen.

Splittelsen

Så smalt det.

For etter at Pål Andreas Mæland lanserte Åshild Samnøy, som var vraket av valgkomiteen, i et benkeforslag, kom de klare meningsforskjellene i styret som gikk av frem.

Først holdt avtroppende nestleder Mette Nora Sætre et brennende innlegg for Samnøy. Så kom Barmen på talerstolen. Der sa han det stikk motsatte.

– Jeg er overbevist om at et annet valg enn det valgkomiteens innstilling, vil få flere av de andre styremedlemmene til å trekke seg, sa han og gikk av scenen til negative tilrop og buing.

– Det er ikke grupperinger i Brann. Vi samarbeider, sa klubblegende Helge Karlsen fra «Tirsdagsgjengen», og slo fast at de ville støtte Samnøy.

Tennfjord trakk seg

Så skulle det stemmes. Fire kandidater skulle bli til tre. Selv før stemmetellingen syntes det klart at Samnøy ville komme inn. Spørsmålet var hvem som skulle ut, og hva som skjedde etter valgresultatet ble klart.

Da 202 stemmer var talt opp var det juristen Nina G. Sandnes som ikke kom med. Hun hadde 20 færre stemmer enn Samnøy.

Spenningen om noen i det nyvalgte styret trakk seg vedvarte, mens årsmøtet valgte valgkomiteen uten dramatikk.

Så tok Tennfjord ordet, og spenningen steg igjen. Han holdt på en stund:

– Jeg trekker meg, og det samme gjør styremedlemmene Tom Georg Olsen, Arild Christiansen og Liv-Grete Skjelbreid Poiree, sa han til enorm buing i salen.

Skjellsordene haglet.

Dermed kaller Brann inn til ekstraordinær generalforsamling om 14 dager.