– Det er hektisk her. Uvanlig travelt for å være denne tiden på året, sier administrerende direktør ved Haraldsplass Diakonale Sykehus, Kjerstin Fyllingen.

Siden midten av juni måned har tallet på antall innlagte pasienter med covid-19 økt. Tirsdag var 12 pasienter innlagt ved sykehuset med korona. Ved Haukeland sykehus var tallet 32.

– Nå virker det som om tallet har stabilisert seg på et relativt høyt nivå, sier Fyllingen.

Flesteparten av dem som legges inn med korona nå, er eldre – ofte med underliggende sykdommer.

– Vi ser også noen friske, unge voksne som blir lagt inn, men hovedparten er eldre, sier avdelingsleder Elisabeth Mjøs før hun viser oss inn på Medisin 2 hvor covid-pasientene ligger isolert.

Overrasket

En av dem som ligger i korona-isolasjon på Haraldsplass nå, er Tore Aam.

78-åringen er fullvaksinert og har ikke tidligere hatt korona.

– Jeg ble litt overrasket over at jeg skulle få det nå, sier han og humrer fra sengen.

Formen er etter forholdene bra.

– Det begynte med at jeg følte meg uvel og hostet søndag kveld. Jeg fikk en positiv selvtest, men var ikke så veldig urolig. Men da jeg ramlet på gulvet og ikke kom meg opp igjen, ble jeg litt bekymret. Kroppen kjentes ut som den veide et tonn, sier han.

Han hadde som de fleste av oss ikke tenkt så mye på korona de siste månedene. Nå vil Tore minne folk på at pandemien ikke er over.

– Jeg vil gjerne oppfordre folk til å være litt forsiktige, særlig eldre. Det er ikke over selv om vi tror det, sier Tore.

Krever ekstra

Men det er ikke bare covid-pasientene som gjør at det merkes et høyt trykk på sykehuset om dagen. Også andre luftveissykdommer og infeksjoner tar på kapasiteten.

– Men så klart, koronapasientene krever en del ekstra, sier Fyllingen og vil gjerne understreke at det er helt trygt å komme på sykehuset.

At økningen i smitte og sykehusinnleggelser skulle komme før sommeren, var de færreste forberedt på.

– Det har gjort det vanskelig å skulle planlegge. Vi har god plass på sykehuset, men det skaper utfordringer rundt bemanningen når det er så uvanlig høy pågang. Det er en spesiell sommer dette året, ja, sier Fyllingen.

På det meste hadde Haraldsplass 26 innlagte pasienter med covid-19.

Mjøs forklarer at sommerbemanningen er på plass, men et av problemene er at også de ansatte blir smittet og må holde seg hjemme når de er syke.

– Det blir noen utfordringer når det samtidig skal avvikles ferie, sier hun.

– Er dere bekymret for hva som vil komme til høsten om vi ser en ytterligere smittebølge av korona da?

– Det blir interessant å se hva som skjer fremover om det blir større smittespredning eller om det er den bølgen som var ventet til høsten som kom nå i stedet. Men bekymret er vi ikke. Vi skal ri av denne bølgen også, sier Fyllingen.

Mjøs er enig.

– Vi har lært veldig mye gjennom pandemien. Og når høsten kommer vil man lettere kunne løse bemanningsproblemer når alle er tilbake fra ferie og de flinke sommervikarene har fått god innføring gjennom sommeren, sier hun.

To tøffe år

I Helse Bergen, som inkluderer Haukeland sykehus og Voss sjukehus, er det også uvanlig travelt ved inngangen av sommeren.

– Vi har ikke vurdert å øke beredskapen nå, men vi har stor tilstrømming av pasienter. Vi må følge situasjonen tett, men det pleier å roe seg når vi kommer inn i sommeren, sa viseadministrerende direktør Clara Gjesdal til BA i forrige uke.

Fyllingen ved Haraldsplass berømmer de ansatte som gjør en stor innsats.

– De fortjener å ha ferie. Kanskje trengs det spesielt i år også, etter noen tøffe år, sier hun og ser på Mjøs.

– Ja, vi ser at de ansatte står på og strekker seg langt. Alle står på, sier Mjøs.

Selv om samfunnet har åpnet opp og de fleste nå har korona litt i bakspeilet, er ikke det en opplevelse sykehusansatte kjenner på.

– Nei, her hos oss er pandemien absolutt ikke over, sier Mjøs.