Etter flere dager på veien med nødhjelp til Ukraina, melder Jan Ketil Smørdal tirsdag formiddag at han er fremme i det krigsherjede landet.

Teamet reiste fra sitt overnattingssted i Polen i 0700-tiden tirsdag morgen.

På et møtested noen timer inn i landet ble det et gledelig og sterkt gjensyn med medarbeidere som skal sørge for at lasten kommer helt frem til døren.

– Mine to formenn, mine gullgutter. Det var helt fantastisk og rørende å se dem igjen, forteller Smørdal på telefon til BA.

Da BA snakker med sirkusdirektøren, er han på vei tilbake til Polen.

Bevæpnede tollposter

Fremme ved møtestedet i Ukraina ble nødhjelpen lastet av den norske traileren, over på en ukrainsk trailer. Smørdals medarbeidere i Ukraina skal kjøre lasten videre til et lager i regionen hvor de bor, omtrent fem timer unna.

– Det er masse spørsmål om det går til rett instans. Dette blir levert rett på døren til dem som virkelig har behov for det, understreker Smørdal.

Reisen inn fra Polen ble tidkrevende, skildrer Smørdal. Han forteller om strenge grensekontroller og mye papirarbeid.

– Det var veldig omfattende å komme inn. Vi var gjennom seks tollposter, og det var utrolig strengt og bevoktet. Men det gikk greit. Jeg er glad for å ha litt erfaring fra min tid som artist, og de var veldig hyggelige.

Han forteller at de ble nøye undersøkt av vaktene.

– Vi ble scannet i alle retninger, og varene ble scannet. Vi skal jo inn i en krigssone, så det er sånn det må være.

En hjerteskjærende kø

Det var ifølge Smørdal lite trafikk i deres retning de kom inn til Ukraina.

– Det er nok svært få som tør å ta turen, sier Smørdal.

På vei tilbake til Polen kjører teamet i en kø for spesialtransport, forteller Smørdal. Den "vanlige" køen side om side gjør inntrykk.

– I den andre køen går det ikke fremover. Det er hjerteskjærende å se milevis med kø med flotte mennesker og familier. Det er tett på, og det er tøft.

Om ferden hjem til Bergen blir på veien eller med fly, er foreløpig usikkert for sirkusdirektøren.

Han forteller at det er en fantastisk følelse å ha gjennomført oppdraget, og at han har vært blottet for frykt og nerver for å kjøre inn i det krigsherjede landet.

– Jeg hadde ingen nerver og ingen bekymringer foran reisen. Familien min er redd for det, men jeg er mer bekymret over livsverket mitt. Når skal vi komme i gang, kan vi få nøkkelpersoner og fagfolk hjem? Det er det neste prosjektet mitt, sier Smørdal, og understreker:

Sirkussesongen er ikke avlyst.