Unni-Renate Moe har ansvar for å rekruttere nye revisorer til Deloitte i Bergen. Hun lyste opp da hun traff ukrainske Maryna Hetmantseva (32) på jobbtorget i Grieghallen.

– Du har en spennende bakgrunn. Send meg CV-en din, oppfordret Moe etter å ha gjennomført et lynraskt jobbintervju med kvinnen fra Kyiv.

Deloitte og de største revisjonsselskapene i landet trenger 5000 nye medarbeidere de fem neste årene, ifølge Finansavisen.

Flyktet fra bombene

BA har tidligere fortalt at høyt utdannede ukrainere, deriblant Maryna, står i kø for å jobbe i Bergen. Hundre flyktninger møtte opp under onsdagens samling, som ble arrangert av Bergen kommune, Nav og næringslivet.

32-åringen er imponert over mottakelsen etter å ha snakket med en håndfull bedrifter.

– Alle er så hjelpsomme, noe jeg er svært takknemlig for. Nå skal jeg sende CV-en min til flere av bedriftene, så får vi se hva som skjer videre. Jeg har lyst til å jobbe og bidra med mine evner, sier Maryna Hetmantseva.

Fra hjemlandet har hun mastergrad i finans, en juridisk bachelor og fersk erfaring fra et større IT-selskap.

På én dags varsel måtte Maryna flykte fra foreldre, jobb og leilighet i Kyiv. Dagen etter ble naboblokken hennes bombet av russerne. Nå bor hun hos norske venner i Fyllingsdalen.

– Flere vil få napp

– Det var sterkt og rørende å møte jobbsøkerne og høre om deres skjebner. Samtidig var dette perfekt timing for næringslivet som har behov for nye ansatte, sier næringspolitisk rådgiver Iver Belle-Ramos i Bergen Næringsråd.

Han bekrefter at 500 jobbkandidater var påmeldt, og at en femtedel var fra Ukraina.

– Her er det folk med rett kompetanse for veldig mange bedrifter. UX-designere og IT-spesialister er ettertraktet i nesten alle bransjer. Arbeidsgiverne som deltok melder at de er fornøyde. Jeg tror at flere vil få seg jobb som følge av messen, sier han.

Ønsker å hjelpe

Unni-Renate Moe understreker at mangfold og inkludering er grunnpilar i Deloitte.

– Tradisjonelt har vi hatt fokus på kjønnsbalanse i en mannsdominert bransje. Men mangfold er mye mer enn kjønnsbalanse, og vi har nå fokus på å gi alle like muligheter uavhengig av bakgrunn. Vi er opptatte av at alle skal kunne være seg selv på jobb.

Å tiltrekke seg ukrainske medarbeidere er en spennende tanke.

– Vi synes ukrainskrisen er forferdelig. Nasjonalt har vi ansatte både fra Ukraina og Russland, og disse får nå ekstra oppfølging.

Språkutfordringer

Dersom en ukrainsk flyktning skal sikre seg jobb i selskapet må denne gjennomføre et ordinært intervju og løse et case der man viser regnskapsforståelse og nødvendig kompetanse innenfor økonomi.

Språk er et annet, viktig moment.

– En del av våre fagområder benytter engelsk, og du må ikke kunne norsk for å jobbe her. Vi ser at våre revisjonsklienter i mindre selskaper foretrekker norsk, mens det ikke er en nødvendighet for de større selskapene. Som revisor må man ha kjennskap til norske lover og regler, men dette diskvalifiserer ikke engelskspråklige, sier Unni-Renate Moe.