Hun sitter bøyd over en PC sammen med kompisen Elias Jansrud Hammer (16). På tavlen lyser det instruksjoner fra læreren. Alt virker som en normal skoledag på Amalie Skram videregående skole i sentrum, men ...

Skolen begynner jo ikke før i neste uke.

– Det hjelper veldig at det er stygt vær ute, sier Miranda med et smil.

Helt siden 2015 har Amalie Skram arrangert sommerskole i matematikk for sine elever siste uken før skolestart. I år har 180 av skolens 1052 elever hoppet på tilbudet.

– Vi har hatt stor oppslutning de siste årene, og fått gode tilbakemeldinger. Utfordringen vår er å skaffe nok lærere, sier rektor Lars Berntsen.


– Gull verdt

Sommerskolen er gratis, og består av fire timers undervisning hver dag, med lunsj inkludert. Elevene kan velge mellom tradisjonell matematikk og programmering – som er et krav i matematikkfaget i de nye læreplanene.

Gjengen BA besøker har valgt programmering, og får innføring i programmeringsspråket Python.

– Da jeg gikk på skole her for seks år siden, gikk ikke jeg på sommerskole. Jeg er for glad i å sove lenge. Det er mer motiverende å stå opp når jeg får lønn, sier lærer Andreas Bondehagen og ler godt.

– Men jeg ser at det er gull verdt. Matte er et modningsfag – ting må få tid til å synke inn. Her får elevene en tidlig introduksjon til det de må lære, og det gjør det utrolig mye lettere for dem fremover, tilføyer han.


– Noe av det viktigste

Muligheten til å få et forsprang er også årsaken til at Miranda og Elias ofrer siste uken av sommerferien.

– Videregående er noe av den viktigste undervisningen vi skal ha i livet vårt, så vi trenger et så godt utgangspunkt som mulig. Jeg vet ennå ikke hva jeg skal studere etter videregående, men jeg tror at programmering kommer til å være viktig, sier Elias.

På pulten ved siden av sitter Erik Hanstvedt (15), Ingebrigt Hannevik (17) og Jasmin Andersen (15) konsentrert med oppgaven om «if-løkker», som programmerer maskinen til å gjenta en type handling flere ganger.

– Jeg har vært på sommerskolen alle tre årene mine her. Vi lærer en god del, får førstevalg på de beste skapene, god lunsj, og gratis skolesaker, sier tredjeklassingen Ingebrigt fornøyd.

– Jeg kunne kanskje heller tenkt meg å gjøre andre ting i ferien, men jeg trenger å få satt meg inn i ting. Programmering er helt ok å forstå, når man skjønner rekkefølgen ting skal gjennomføres, sier Jasmin, som skal begynne på sitt første år på skolen.

– Mange er spente

Det er en rekke tilbud i Bergen for barn og unge på grunnskolen i sommerferien, mens de eldre ungdommene har blitt overlatt mer til seg selv.

Nytt av året er at Vestland fylkeskommune har oppfordret de videregående skolene til å ha et tilbud til elevene på slutten av ferien. Rundt halvparten av skolene i fylket har tatt oppfordringen.

– Vi vet at mange er spente og går og venter på skolestart. Dette er en sjanse til å komme i gang, og samtidig få et faglig utbytte, sier Bjørn Lyngedal, opplæringsdirektør i fylkeskommunen.

Hver skole velger selv hvilke aktiviteter de ønsker å tilby elevene. Olsvikåsen videregående skole har eksempelvis fokusert på trening, lek og spill de tre ukene de har hatt sommertilbud til elevene sine.

– Pandemien har vist oss hvor viktig det er med slike psykososiale aktiviteter. Derfor forsøker vi også å ha mer aktiviteter på skolen på fridager og andre ferier, sier Lyngedal.