– Minnet om Sunniva skal være noe fint. Vi kaller 8. desember for Sunniva-dagen, og vi håper at det blir en dag hvor også andre kan gjøre noe godt for hverandre. Vi vil bringe videre hennes gode verdier, sier moren, Siv Kristin Yndestad Borgen til BA.

Sunniva Borgen skulle egentlig hatt sin 24. bursdag onsdag. Hun ble bare 23 år. Den 12. september ble hun utsatt for grov vold i leiligheten sin, og døde etter noen dager av skadene hun ble påført. En 29 år gammel mann er siktet for drapet.

I sorgen etter det tragiske tapet, opprettet familien et fond for å hedre hennes minne. Pengene som kommer inn her, skal gå til sårbare barn og unge som av ulike grunner har det vanskelig.

Onsdag, på Sunnivas bursdag, delte de for første gang ut penger til et nøye utvalgt formål – Stiftelsen Robin Hood Huset.

Takknemlig

Siv Kristin Yndestad Borgen overrakte 30.000 kroner til Sunniva Bakke (23), som er prosjektmedarbeider ved familietiltaket hos Robin Hood Huset.

– Jeg er ekstra glad for at det akkurat er du som tar imot pengene, du som også heter Sunniva. Det var veldig fint for oss, sier en rørt mor.


Bakke selv uttrykker en stor takknemlighet på vegne av seg selv og huset.

– Det ble jo mer betydningsfullt når jeg også heter Sunniva. Jeg kjenner på en stor takknemlighet, og er også veldig glad for at andre ser betydningen av arbeidet vi gjør her.

Hjelpe barn og unge

Robin Hood Huset drives av stiftelsen med samme navn, og er avhengig av frivillighetsarbeid. Huset er et møtested for alle som ønsker sosialt samvær, og er kanskje spesielt rettet mot økonomisk og sosialt vanskeligstilte familier og mennesker i Bergen.

De har mange aktivitetstilbud til barn og unge, hvor pengene fra Sunniva-fondet vil komme godt med. Noe av det har de også planlagt å bruke i julen.

– Dette vil bety veldig mye for mange barnefamilier, sier Bakke til BA.

Yndestad Borgen forteller at de valgte Robin Hood Huset nettopp på grunn av verdiene de står for. Sunniva selv beskrives av familien som enormt omsorgsfull og snill, og opptatt av å støtte og glede andre.

– Det er noe for alle her, uavhengig av hvem de er eller hvor de kommer fra. Robin Hood Huset har en raushet og en respekt for mennesker. De jobber for å lindre opplevelsen av utenforskap, begrunner moren.

– Det er jo også dette med at 30.000 kan være ganske mye for noen, og ikke så mye for større organisasjoner. Vi hadde et ønske om at pengene skulle nå veldig langt, og her vet vi at pengene vil gå direkte til barn og unge, påpeker broren til Sunniva, Jarl Inge Borgen.

– Fantastisk vakkert

Nestleder ved Robin Hood Huset, Ingrid Husevåg Døskeland, er tydelig rørt over oppmerksomheten fra familien i den vonde tiden.

– Det betyr veldig mye at dere har tenkt på oss på denne første utdelingen fra minnefondet. At dere lar hennes engasjement leve videre på den måten, er fantastisk vakkert.


Hun er sikker på at pengene kan hjelpe mange.

– Det er et veldig stort bidrag til det arbeidet vi gjør for alle dem i Bergen som kjenner på det å stå utenfor. Det å vite at vi har den type støttespillere i ryggen, gjør at vi også kan fortsette å jobbe for dette.

En annerledes bursdagsfeiring

Vanligvis pleide søsknene å dra hjem til barndomshjemmet på Eidsvågneset kvelden før Sunnivas bursdag, så hun kunne våkne til frokost på sengen. Dagen ble tilbragt med familien.

I år blir dagen annerledes.

– Det er veldig tungt. Sunniva kommer aldri tilbake, uansett hvor mye vi ønsker det. Men verdiene hennes og det hun brant for kan leve videre. Med dette fondet kan vi jobbe produktivt for noe som faktisk gir mening, sier broren, og legger til:

– Å se disse pengene som folk donerer komme til godt bruk, er ufattelig fint.

– Det blir ikke bursdagsfeiring på denne dagen lenger. Men dette arbeidet kan gi dagen et snev av glede for oss også, avslutter moren.